x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fermierii îşi cer taxele de sprijin pentru suprafaţă

Fermierii îşi cer taxele de sprijin pentru suprafaţă

31 Mar 2009   •   00:00

383.865 cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă au fost depuse în mai puţin de o lună de la demararea campaniei din 2009, ceea ce reprezintă, la nivel naţional, o medie de aproape 34 la sută, arată datele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Cele mai mari procente de depunere a cererilor, raportând la numărul de fermieri existenţi la nivelul fiecărui judeţ, au fost înregistrate în judeţele Ilfov (52,64 la sută), Vâlcea (45,93 la sută) şi Călăraşi (42,91 la sută).



În ceea ce priveşte numărul de cereri depuse, cele mai multe au fost înregistrate în judeţele Suceava (18.168 cereri), Olt (16.376 cereri) şi Dolj (16.618 cereri). Datele menţionate reprezintă depunerile realizate la centrele judeţene ale APIA, în perioada 2 - 30 martie 2009, notează Agerpres. Potrivit APIA, perioada de desfăşurare a campaniei SAPS 2009 este 2 martie - 15 mai 2009, pentru cererile depuse în intervalul 15 mai - 9 iunie a.c. fiind percepute penalităţi de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare întârziere.

Beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafaţă pot fi persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa în cauză va fi acordat celui care lucrează terenul. APIA precizează că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar şi formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.

Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR). Pentru campania 2009, România beneficiază de o alocaţie financiară de aproximativ un miliard de euro, atât din fonduri europene cât şi de la bugetul naţional, ceea ce reprezintă circa 115,9 de euro pentru un hectar. În data de 25 martie 2009, APIA a demarat plăţile pe suprafaţă aferente campaniei din 2008, dar numai pentru fermierii care au completat cererile şi nu au fost identificate erori în sistem.

România beneficiază pentru campania din 2008 de o alocaţie financiară de 826,1 milioane de euro, fonduri europene şi de la bugetul de stat, în cadrul campaniei de depunere de anul trecut fiind înregistraţi 1.130.150 de fermieri, care au depus cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă.

×
Subiecte în articol: economic