BUSINESS
Rompetrol vrea sa ia un start bun inainte ca planurile competitorilor sa devina operative.
Capitalurile mari fierb la foc mocnit
Pe frontul marilor miscari de active din interiorul corporatiilor petroliere din Romania, Rompetrol cauta sa ia un start bun inainte ca planurile competitorilor sa devina operative. Transferul de benzinarii recent anuntat de grup este dublat de unul de capitaluri. ADRIAN N. IONESCU
INIMILE ORGANIZATIILOR. Rafinariile constituie, oriunde in lume, punctele nodale ale marilor grupuri petroliere
|
PETROLUL. Rompetrol Downstream detine 79 benzinarii si controleaza prin franciza sau diverse formule alte peste 120 statii. Estimarile specialistilor plaseaza Rompetrol pe pozitia 2-3, cu circa 20% din piata romaneasca a carburantilor, la lupta cu Lukoil si dupa cele 43-45 procente ale Petrom. Potrivit lui Dinu Patriciu, liderul Grupului Rompetrol, rafinaria Petromidia ar avea nevoie de 500-600 statii proprii in Romania. Pentru ca, teoretic, intreaga productie a Petromidia sa treaca numai prin benzinariile proprii, grupul ar trebui sa aiba o retea de peste 1.200 statii. Vanzarile catre terti se fac prin cinci depozite, la Arad, Brasov, Simleul Silvaniei, Turnu-Severin si Vatra Dornei, alte doua fiind in constructie la Bucuresti si Craiova.
MAJORARE. Anterior, actionarii Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au decis majorarea capitalului social cu pana la 150 milioane de dolari, "fondurile urmand sa fie utilizate in dezvoltarea retelei proprii de benzinarii". In contravaloarea intereselor legate de benzinarii, RRC va emite bilete de ordin catre actionarii Rompetrol Downstream, care vor fi achitate prin "finantare sau conversie in capital social", potrivit comunicatului RRC.
Citește pe Antena3.ro
StRUCTURA. Grupul Rompetrol este nevoit sa minimizeze drastic costurile dezvoltarii eficiente inclusiv prin restructurarea structurii sale. Standard & Poorâs a clasificat The Rompetrol Group N.V. cu ratingul "B - " pentru datoria pe termen lung, ceea ce nu este deloc putin pentru o corporatie romaneasca, dar este inca mai putin decat ar fi necesar, datorita "politicii financiare agresive". La Bursa de Valori Bucuresti (BVB), actiunile RRC, desi au crescut constant, se tranzactioneaza sub valoarea nominala, specialistii de la Prime Transaction relevand la "puncte slabe, situatia nefavorabila a echilibrului financiar", dar, la oportunitati favorabile, "tendinta crescatoare a preturilor produselor petroliere pe piata interna si externa".
RETETA CORPORATISTA
|
Profiturile corporatiilor petroliere provin mai ales din volumele mari de activitate. Conteaza fiecare cent net castigat prin management eficient, mai ales cand, asa cum se intampla la Rompetrol, nu se poate profita de venituri din cresterea preturilor titeiului, ci dimpotriva. Reteta declarata a Rompetrol este: "produse scumpe din titei ieftin". Miscarea de active dintre cele doua companii ale grupului pare sa fie doar traducerea retetei amintite in termeni de organizare corporatista. In fond, termenul "downstream" desemneaza entitatile unui grup petrolier care proceseaza si vand produsele obtinute din titeiul venit de la entitatile "upstream".
|
PROFILUL GRUPULUI
|
Rompetrol Group NV controleaza 52% din Rompetrol Downstream, 47% fiind in proprietatea Rompetrol SA (listata la Bursa Rasdaq, dar putin atractiva). Grupul Rompetrol este controlat la randul sau de The Rompetrol Group NV, cu sediul in Olanda si mai cuprinde Rompetrol Petrochemicals SRL, Romoil, Rompetrol Logistics, Rompetrol Well Services (listata la BVB, dar mica), Rominserv, Ecomaster-Servicii Ecologice, Palplast, Rompetrol Moldova si Rompetrol Bulgaria.
|