x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finantari/75 miliarde lei pentru patru parcuri industriale

Finantari/75 miliarde lei pentru patru parcuri industriale

01 Iun 2004   •   00:00

Guvernul pretinde, prin vocea ministrului Gabriel Oprea, ca amenajarea celor 25 de parcuri industriale din Romania va avea ca rezultat crearea a peste 12.000 de locuri de munca.

Executivul finanteaza, in prezent, patru proiecte de investitii legate de infiintarea unor parcuri industriale (la Bolintin Deal, Cluj-Napoca, Hunedoara si Ploiesti) si anunta incurajarea unei politici agresive de promovare a lor. La Parcul de soft Galati, care a primit 10 miliarde lei din bugetul programului, spre exemplu, lucreaza 300 de salariati, iar alti 200 sunt in perioada de pregatire profesionala. Derularea proiectelor amintite implica un efort bugetar de peste 75 miliarde lei.

CONDITII. Titlul de parc industrial se acorda oricarei societati pe actiuni cu obiect unic de activitate (administrarea parcurilor industriale) care indeplineste cumulativ un set de conditii minimale. Intre acestea, titlu de proprietate sau de folosinta pe minimum 25 ani asupra terenurilor aferente, studiu de fezabilitate si plan de afaceri pe cel putin trei ani, minimum cinci persoane juridice dispuse a-si desfasura activitatea in parcul industrial si cel putin 300 noi locuri de munca, acord al autoritatilor locale pentru dezvoltarea regionala si cea economico-sociala.

FACILITATI. Stimulentele acordate agentilor economici din parcurile industriale includ, intre altele: scutirea de taxe vamale si TVA la importul de masini, utilaje, mijloace de transport, materii prime, piese de schimb si componente necesare efectuarii si derularii de investitii; scutirea pe cinci ani de la plata impozitului pentru profitul reinvestit in modernizarea tehnologiilor si dezvoltarea infrastructurii industriale; cofinantarea (cu sau fara obligatie de rambursare) pana la limita a 25% din valoarea investitiei necesare continuarii lucrarilor de infrastructura si asigurarii utilitatilor; inlesniri la plata impozitelor si taxelor locale pentru maximum cinci ani.

×
Subiecte în articol: economic