x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finantari - Bani pentru case

Finantari - Bani pentru case

de Daniela Ivan    |    23 Ian 2007   •   00:00
Finantari - Bani pentru case

Capsunarii, barmanii sau bucatarii care lucreaza cu contract de munca in strainatate pot lua credit de la Raiffeisen Banca pentru Locuinta. Singura conditie este sa economiseasca timp de 18 luni.

Veniturile romanilor care lucreaza in strainatate sunt luate in calcul in proportie de 100% la acordarea unui credit la Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL). Ei trebuie sa aiba un contract de munca pe perioada determinata cu o firma, contract cu care dovedesc bancii ca obtin acele venituri. Indiferent de tara unde lucreaza, contractul trebuie tradus in limba romana si legalizat la notariat. In plus, RBL accepta ca venituri sumele obtinute atat din activitati independente, cum ar fi: taximetrie, medicina, avocatura, notariat public, arhitectura, contabilitate, cat si din chirii, pensii; sau drepturi de proprietate intelectuala. "In incercarea noastra de a usura accesul la produsele noastre de finantare am hotarat ca veniturile obtinute din activitati independente chirii - pensii, salarii din strainatate si drepturi de proprietate intelectuala - sa fie luate in considerare atunci cand se calculeaza bonitatea unui client. Singura conditie este ca acestea sa fie justificate prin documentatia specifica, ceruta de RBL", a declarat Ionut Costea, presedintele RBL.

CONDITIE. Pentru a putea beneficia de un Credit Locativ, clientul trebuie in prima etapa sa economiseasca o anumita suma de bani timp de minimum 18 luni, pentru ca in a doua etapa sa obtina un credit in lei cu o dobanda fixa, de 6% pe an.

In paralel, Raiffeisen Banca pentru Locuinte ofera clientilor sai care doresc o finantare mai rapida Creditul Intermediar. Acesta presupune economisirea unui sold minim din valoarea contractului, timp de minimum trei luni. Pe perioada creditului intermediar, rata dobanzii este de 7,5% pe an, fixa. Dupa ce clientul economiseste cel putin 18 luni si atinge cifra de evaluare impusa de banca, imprumutul se transforma in Credit Locativ cu o dobanda de 6% pe an, fixa pe toata perioada de rambursare.

CONCURENTA. Cealalta banca ce opereaza in sistem de economisire-creditare, HVB Banca pentru Locuinte, se apropie de perioada de la care poate acorda imprumuturi. "Banca a fost lansata in septembrie 2005 si, conform normelor in vigoare, timp de 18 luni nu poate decat sa efectueze operatii de economisire, dar, incepand cu luna martie, putem acorda si credite, daca desigur se va atinge cifra de evaluare necesara si daca clientul va cere credit", spune Adrian Resmerita, Head of Public Relation Department la HVB Banca pentru Locuinte.

×
Subiecte în articol: economic bancă