Banii atraşi de către băncile româneşti de la firmele "mamă" depăşesc 20 de miliarde de euro şi majoritatea au scadenţă peste doi ani. Leul s-a apreciat ieri cu zece bani şi a fost cotat la 3,8249 lei/euro, de către BNR.
Banii atraşi de către băncile româneşti de la firmele "mamă" depăşesc 20 de miliarde de euro şi majoritatea au scadenţă peste doi ani. Leul s-a apreciat ieri cu zece bani şi a fost cotat la 3,8249 lei/euro, de către BNR.
Resursele financiare împrumutate de către băncile care funcţionează în România se ridică la 22,8 miliarde euro, din care 20 de miliarde euro sunt linii de finanţare venite de la băncile mamă (n.r. – băncile străine acţionare majoritare ale celor din România) potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Acestă situaţie arată că băncile din România nu se confruntă cu o lipsă de lichidităţi pentru că mai mult de jumătate din banii primiţi de la companiile mamă au scadenţă de peste doi ani. Concret, aproape 3 miliarde de euro trebuie rambursate între 1 şi 2 ani, iar 2,5 miliarde euro au o maturitate între 6 luni şi
1 an. Reprezentanţii BNR au dat repetate asigurări că firmele "mamă" nu-şi retrag banii daţi "fiicelor" din România, din contră, le susţin. "În momentul în care piaţa a fost cuprinsă de neîncredere şi băncile şi-au limitat reciproc expunerile, instituţiile de credit mici au apelat imediat la resurse de la băncile-mamă, cea mai mare sumă adusă fiind de 50 de milioane de euro", a declarat miercuri directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. Din cele 40 de instituţii de credit autorizate să funcţioneze în România, 35 au capital majoritar străin (26 bănci româneşti cu acţionari străini şi 9 sucursale ale băncilor străine), doar 3 bănci sunt deţinute majoritar de capitalul privat românesc şi două bănci sunt în continuare în proprietatea statului.
ING garantează 100.000 de euro
Plafonul de garantare a depozitelor de la ING Bank România creşte de la 38.000 de euro la 100.000 de euro, în urma deciziei luate de Banca Centrală a Olandei şi anunţate de către Ministrul de Finanţe, Wouter Bos la data de 7 octombrie 2008. ING Bank România, având statut de sucursală a ING Group, este supervizată direct de către Banca Centrală a Olandei şi se supune reglementărilor acesteia. Şi la celelalte bănci din România va creşte plafonul de garantatre a depozitelor de la 20.000 de euro la 50.000 euro, conform deciziei miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană. Aceştia au ajuns marţi la înţelegerea să majoreze sumele minime garantate de stat pentru depozitele bancare la 50.000 de euro pentru a susţine încrederea în economisire în contextul crizei financiare internaţionale. Reprezentanţii BNR au explicat că "acest plafon trebuie interpretat pe persoană şi pe bancă", adică cine are mai multe conturi la o bancă va beneficia de o garanţie maximă de 50.000 de euro la banca respectivă. Astfel, cei care au economii mai mari de 50.000 de euro, pentru a le proteja le pot depune în depozite la mai multe bănci.
Leul îşi mai revine
Moneda naţională s-a apreciat ieri cu aproape zece bani şi a ajuns la valoarea de 3,8249 lei/euro, conform Băncii Naţionale a României (BNR). Analiştii economici spun că a fost o tendinţă regională, pe seama deprecierii dolarului, care împinge investitorii către pieţele emergente. Pe pieţele internaţionale, moneda americană a pierdut teren în faţa euro în prima parte a şedinţei valutare, de la 1,358 dolari/euro până la aproape 1,38 dolari/euro, urmând apoi o uşoară tendinţă de apreciere, până la 1,3750 dolari/euro. La 13:20, ora României, euro era cotat cu 1,3756 dolari. Leul s-a aprciat puternic pe piaţa interbancară până la 3,77 lei/euro spre finalul zilei.
Citește pe Antena3.ro