x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finantele vor cota unica

Finantele vor cota unica

13 Mai 2004   •   00:00

Pana la sfarsitul lunii mai, Finantele vor decide daca, de anul viitor, salariile vor fi impozitate cu o cota unica sau daca se va reduce numarul de transe de impozitare. De luni, reprezentantii ministerului vor incepe consultarile cu patronatele si sindicatele.

DANIELA IVAN

Ministerul Finantelor Publice lucreaza la o noua forma a Codului Fiscal, care va fi aplicat de la 1 ianuarie 2005. Printre propuneri se afla si introducerea cotei unice de impozitare a salariilor, precum si o alta varianta care prevede reducerea transelor de impozitare a veniturilor de la cinci, cate sunt in prezent. „Principiul care sta la baza modificarilor vizeaza simplificarea transelor de impozitare, in prezent in numar de cinci. Nu stiu cate transe vor fi, trei sau mai putine", a precizat Mihai Tanasescu, ministrul de Finante. El a mai declarat ca decizia urmeaza sa fie luata pana la sfirsitul lunii mai.

A doua incercare

Reprezentantii Finantelor au dorit inca de anul trecut sa aplice o cota unica de impozitare a tuturor veniturilor, motivand ca mentinerea sistemului impozitarii globale presupune costuri foarte mari, nejustificate. In opinia, Finantelor, aplicarea unei cote unice asupra tuturor castigurilor populatiei, indiferent de natura lor, ar simplifica foarte mult sistemul fiscal in conditiile unei eficiente cel putin la fel de bune.

Propunerea a fost imbratisata de patronate si investitorii straini, insa a fost aspru criticata de catre sindicate, precum si de unii lideri politici, inclusiv de presedintele Ion Iliescu. Opozantii au acuzat principiul sistemului de impozitare cu o cota unica potrivit caruia rata de impozitare este aceeasi, indiferent de marimea veniturilor obtinute.

Acum, veniturile din salarii si pensii sunt impozitate lunar cu o cota care variaza in functie de venituri in cinci trepte: 18%, 23%, 28%, 34% si 40%.

Discutii si consultari

De luni, Ministerul de Finante va incepe consultarile cu partenerii sociali - sindicate si patronate - pentru ca modificarile aduse Codului Fiscal sa fie aprobate pana la sfarsitul lunii mai. Finantele trebuie sa anunte orice noua prevedere fiscala cu sase luni mai devreme ca aceasta sa intre in vigoare. Astfel, Codul Fiscal aplicabil de la 1 ianuarie 2005 trebuie aprobat de Parlament inainte de sfarsitul lunii iunie.

Profitului reinvestit

Codul Fiscal care se va aplica in anul 2005 va cuprinde si alte modificari fiscale fata de cel din acest an. Cea mai sigura dintre ele este ca firmele vor putea alege, din 2005, intre neimpozitarea profitului reinvestit sau amortizarea accelerata a sumelor investite. Concret, firmele romanesti vor fi puse pe picior de egalitate cu investitorii straini care utilizeaza amortizarea accelerata. Investritorii autohtoni au solicitat in nenumarate randuri Ministerului Finantelor Publice sa accepte ca profitul reinvestit sa nu fie impozitat. O alta noutate este ca noul Cod va cuprinde reducerea contributiilor de asigurari sociale, aflate acum la un nivel cumulat angajat - salariat de 49,5%. Tanasescu a anuntat, in ultimul timp, reducerea acestora pana la 44%-45%, treptat, pana in 2006.
×
Subiecte în articol: economic