x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finantele vor sa dramuiasca alcoolul

Finantele vor sa dramuiasca alcoolul

24 Apr 2004   •   00:00

Ministrul Finantelor Publice, speriat de numarul mare al evazionistilor, vrea sa faca program fabricilor de alcool. Anuntul a fost facut de Dragos Rusu, director general al Directiei Generale de Inspectie Fiscala din MFP.

Bugetul de stat nu are bani destui pentru a angaja un numar suficient de inspectori fiscali care sa tina piept cu evazionistii. In plus, lucratorii Finatelor sunt platiti cu 5-6 milioane pe luna in conditiile in care o cisterna de alcool inghesuie accize in valoare de 15.000 de euro, a declarat Rusu la un seminar organizat de Imprimeria Nationala. El a mai precizat ca in toata tara exista 90 de fabricanti de alcool care s-au declarat ca antrepozit fiscal. Acestia sunt paziti 24 de ore din 24 de catre 348 de controlori fiscali.

Solutia

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au cautat solutii pentru a iesi din aceasta situatie. Ei au analizat activitatea fabricilor de alcool si au ajuns la concluzia socanta: nici o fabrica nu functioneaza la capacitatea maxima. „Am ramas surprinsi sa constatam ca, daca raportam productia declarata la cheltuieli, rezulta un cost de productie pe litru mai mare decat pretul de vanzari", a declarat Rusu. El a mai spus ca Ministerul Finantelor Publice s-a gandit sa reduca programul de functionare al fabricilor in functie de productia declarata a acestora ca sa le poata controla cu inspectori mai putini. „Vom inchide fabrica 11 luni si va functiona o luna daca atata produce legal", a spus Rusu. Reprezentantii Finantelor a explicat ca MF poate lua aceasta decizie deoarece productia de alcool este monopol de stat. El a mai precizat ca nu se teme ca-n cele 11 luni va produce ilegal deoarece „cand o oprim sigilam accesul la curentul electric, la agentul termic si autorizam numai pentru o luna".

In 2004, in bugetul de stat trebuie sa se adune 7.500 de miliarde de lei din accize la alcool, insa daca piata neagra ar fi stopata, statul ar putea incasa dublu.

Big Brother

„Vom introduce in Codul Fiscal o prevedere prin care vom monta camere de luat vederi la poarta fabricilor, la contoarele si terminalele de alcool", a spus Rusu. Reprezentantii Finantelor au precizat ca aceste aparate de supraveghere vor fi montate pe banii agentilor economici.

Daniela Ivan

×
Subiecte în articol: economic