x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanțele vor să împrumute 2,73 miliarde de lei

Finanțele vor să împrumute 2,73 miliarde de lei

de Daniela Ivan    |    03 Noi 2017   •   22:20
Finanțele vor să împrumute 2,73 miliarde de lei
Sursa foto: DIANA OROS

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproximativ 2,73 miliarde de lei de la băncile comerciale în noiembrie 2017, însă rămâne de văzut ce sumă va lua având în vedere că în octombrie nu a luat nici măcar un leu din cauza dobânzilor crescute.

Din cele 2,73 miliarde de lei, Finanţele vor să ia 2,2 miliarde de lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat, la care se adaugă suma de 330 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni, iar 500 de milioane de lei prin certificate de trezorerie. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

ROBOR ar putea da planul peste cap

Ministerul Finanţelor a respins ofertele dealerilor primari la toate licitaţii de titluri de stat organizate în luna octombrie, din cauza creşterii temporare a ratelor dobânzilor din piaţa monetară, care a influenţat şi nivelul randamentelor titlurilor de stat. Trezoreria statului nu duce lipsă de bani, nivelul disponibilităţilor în lei şi în valută la dispoziţia statului, aflate în soldul contului curent general al Trezoreriei, acoperând actualmente peste 6 luni de necesar brut de finanţare.

ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, este în creştere în ultimele săptămâni, ieri pe piaţa interbancară ajungând la nivelul de 1,88% la trei luni şi la 2,02% pe an, la şase luni, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. 

×
Subiecte în articol: ministerul finantelor robor