x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firea: România a înregistrat marți cel mai ridicat preț spot la energie electrică din Europa

Firea: România a înregistrat marți cel mai ridicat preț spot la energie electrică din Europa

27 Iul 2022   •   10:20
Firea: România a înregistrat marți cel mai ridicat preț spot la energie electrică din Europa

România a înregistrat marți cel mai ridicat preț mediu zilnic spot la energie electrică din Europa: 2.604 lei/MWh (sau 528 euro/MWh), de 3 ori mai mare decât în Spania sau Portugalia și cu 200 de euro peste cel din Germania, scrie ministrul Familiei, Gabriela Firea, prim-vicepreședinte PSD.

Firea spune că propunerea RSD de revenire la reglementarea pieței energiei este o soluție care se impune după plafonarea și compensarea care sunt acum în vigoare. „Ar aduce stabilitate, o scădere rapidă a inflației, oprirea scumpirilor și implicit ar menține puterea de cumpărare. Și, cel mai important lucru, ar fi sustenabilă financiar pentru bugetul țării”.

Firea spune că plafonarea din prezent și propunerea PSD de reglementare sunt două lucruri distincte. „Reglementarea pieței energiei înseamnă prețuri administrate de stat pe tot lanțul, de la producător până distribuitor, cum a fost înainte de liberalizarea dezastruoasă făcută de Guvernele Cîțu-Orban, care a provocat și alimentat nebunia scumpirilor. Plafonarea care se face acum, și care este în vigoare până în martie 2023, înseamnă prețuri libere, ”de piață” la producători și plafon de preț al furnizorilor pentru consumatori. Iar diferența de preț se plătește de la buget, sub forma compensărilor”.

Ministrul apreciază că marea problemă a sistemului actual este prețul gigantic la care a ajuns să se tranzacționeze energia. „Ieri, de exemplu, România a înregistrat cel mai ridicat preț mediu zilnic spot la energie electrică din întreaga Europă : 2.604 lei/MWh (sau 528 euro/MWh), aproape de 3 ori mai mare decât cel din Spania sau Portugalia și cu peste 200 de euro superior celui din Germani. Este evident că piața energiei este profund dezechilibrată și în toată lumea guvernele acționează sau pregătesc intervenția statului, inclusiv prin naționalizări ale unor companii gigant, care asigură utilitățile vitale societății precum electricitatea sau gazul. În România, a funcționat bine procedura reglementării, există instituții și expertiză în acest sens, iar condițiile actuale – crize majore suprapuse, penurie, război – justifică pe deplin renunțarea la liberalizarea pieței, cel puțin pe o perioadă limitată. Altfel, problemele doar se acutizează și vor deveni insurmontabile”.

În prezent pe piața de energie consumatorii beneficiază de prețuri plafonate la electricitate (0,68lei/kwh, pentru casnici cu consum mai mic sau egal cu 100 de kwh; 0,8 lei/kwh, pentru casnici cu consum mai mare de 100 kwh; 1 leu/kwh pentru non-casnici) și la gaz (0,31 lei/kWh, pentru casnici și 0,37 lei/kWh pentru non-casnici cu un consum anual de cel mult 50.000 MWh).

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: pret spot energie