Sectorul de producţie a textilelor, articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte are, la jumătatea lui 2023, cea mai mare incidenţă de firme în incapacitate de plată. Pe poziţiile următoare se află construcţiile (22 din 1.000 de firme active) şi salubritatea (17 din 1.000). Au fost incluse în categoria „Firme active“ doar entităţile juridice care au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 1.000 de euro pe lună pe parcursul anului 2022, atât în rândul companiilor care au intrat în insolvenţă, cât şi în cazul tuturor firmelor din România care şi-au depus declaraţiile financiare pentru anul 2022.
Aceste domenii nu sunt neapărat şi cele unde s-au înregistrat cele mai multe insolvenţe per total, însă raportând acest număr la totalul actorilor din domeniu, a rezultat vulnerabilitatea.
În producţia de modă (cu toate subsectoarele ei) problemele apar în contextul în care România pierde teren în faţa altor ţări care sunt mai ieftine şi oferă astfel preţuri mai mici clienţilor retaileri. În condiţiile în care inflaţia a fost printre cele mai mari în România din toată Europa, aceste firme e posibil să resimtă şi presiunea costurilor şi, coroborat, aceşti factori să conducă firmele către insolvenţă.
Doar în primele şase luni din acest an, 119 jucători din domeniu au intrat în incapacitate de plată. Sectorul contribuie cu 4% la totalul insolvenţelor din primul semestru din 2023. Construcţiile şi comerţul - cu ridicata şi, respectiv, cu amănuntul - au dat jumătate din insolvenţele din prima jumătate de an. Domeniul construcţiilor, singur, este responsabil pentru aproape un sfert (22%) din toate intrările în incapacitate de plată din perioada ianuarie-iunie 2023, în timp ce comerţul cu ridicata şi, respectiv cel cu amănuntul au dat fiecare peste 420 de insolvenţe, adică circa 13% din numărul total, conform unui raport al Coface.
(sursa: Mediafax)