x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firmele pot evita insolvenţa prin concordatul preventiv

Firmele pot evita insolvenţa prin concordatul preventiv

11 Ian 2010   •   00:00

Firmele autohtone vor putea apela, începând de miercuri, la concordatul preventiv - o nouă practică prin care se pot soluţiona datoriile unei companii pe termen lung în baza unei înţelegeri amiabile cu creditorii – pentru a evita insolvenţa.



La 13 ianuarie va intra în vigoare Legea 381/2009 privind introducerea concordatului preventiv şi mandatului ad-hoc, publicată în Monitorul Oficial nr. 870 din 14 decembrie 2009.

Practic, în loc să ceară intrarea în insolvenţă pentru a se pune la adăpost de creditori până îşi restructurează activitatea, firmele vor putea recurge la procedura de concordat preventiv care presupune un contract încheiat între firma cu datorii şi creditorii care deţin cumulat cel puţin douǎ treimi din valoarea creanţelor acceptate şi necontestate, în baza unei înţelegeri amiabile.

Contractul de concordat preventiv cuprinde un plan de redresare a întreprinderii aflate în dificultate, care poate include restructurarea conducerii, reducerea personalului, înfiinţarea sau desfiinţarea unor sucursale sau puncte de lucru. La aceastǎ procedurǎ poate recurge orice debitor care are „o bunǎ purtare în afaceri".

Potrivit Mirelei Şerban, Managing Partner R&M Audit, această nouă procedură avantajează în special firmele mici şi medii, pentru că multinaţionalele sunt în general asigurate împotriva riscului de neplatǎ a clienţilor şi îşi pot recupera mult mai rapid banii de la asiguratori în cazul declarǎrii insolvenţei unui «rǎu-platnic».

Potrivit estimărilor R&M Audit, peste 60% dintre firmele cu datorii semnificative ar trebui sǎ apeleze sau vor apela la procedura concordatului preventiv în schimbul insolvenţei şi vor reuşi sǎ obţinǎ acordul creditorilor.

×
Subiecte în articol: redactie