x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FISCALITATE/Creşterea CAS stimulează munca la negru

FISCALITATE/Creşterea CAS stimulează munca la negru

de Florina Zainescu    |    27 Feb 2009   •   00:00

Majorarea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) decisă de Guvern va avea ca efect înflorirea economiei subterane şi scăderea veniturilor colectate la buget.



"Considerăm că nu este o decizie bună, pentru că va înnegri din venituri şi, implicit, colectarea la buget va fi mai mică. În momentul în care se măresc taxele, angajatorii îşi presează angajaţii să găsească alte metode de a fi plătiţi, să-şi facă PFA (n.r. -  persoană fizică autorizată), SRL, convenţii civile... Aceste persoane fie nu mai apar ca angajaţi, ceea ce înseamnă că nu se mai plătesc dări la stat pentru ei, fie figurează cu salariul minim pe economie şi atât angajatul, cât şi angajatorul plătesc taxe modice, iar restul veniturilor sunt mutate în altă parte, unde Dumnezeu ştie dacă sunt albe, negre, gri sau albastre... Plus că taxele nu se mai colectează la sursă. Pentru că anagajatul este mai întâi impozitat şi după aceea cheltuieşte banii, în timp ce o firmă întâi cheltuieşte banii şi abia după aia plăteşte impozitul", a explicat Udrescu. În plus, majorarea CAS-ului trebuie aplicată începând cu 1 februarie, deşi actul normativ nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial şi nu au fost elaborate normele. "Nu ştim dacă baza de calcul rămâne aceeaşi, ce intră şi ce nu în venitul brut", a precizat Mihaela Udrescu, director general PayLogic. Potrivit unui studiu elaborat de companie pe 14.000 de angajaţi din 98 de companii private din industria auto, domeniul financiar, retail, medical şi servicii, criza economică nu a avut efecte dramatice asupra pieţei muncii.

"Aceasta este o curăţire normală mai degrabă decât o criză", a precizat Udrescu. În acest interval, fondul de salarii a scăzut cu 0,31%, primele brute cu 27,4% - ceea ce e normal în perioade de criză -, iar salariul mediu brut cu 9,3%. Asta la nivel general, pentru că în industria auto, de exemplu, numărul de angajaţi a scăzut cu 20%. Însă, în timp ce domeniul auto şi-a atins minimul şi de acum încolo o să înceapă să crească, în perioada următoare efectele negative ale crizei se vor resimţi puternic în domeniul financiar, unde nu s-a restructurat nimic, a mai declarat Cristian Udrescu. "Părerea mea personală, a unui director de firmă implicat în acest sector al economiei, este că în domeniul auto lucrurile au ajuns la un nivel de la care nu mai pot să scadă, nu pot decât să crească. Şi mă bazez pe informaţii directe, de la clienţii noştri. Restructurările care au fost de făcut s-au făcut şi cred că de acum încolo vor fi creşteri. Deja sunt semnale de la Dacia, de exemplu. Noi nu avem Dacia ca şi client, dar avem firme care lucrează cu alte companii mari din Occident şi se pare că lucrurile merg în direcţia cea bună. În următoarea perioadă cred că va suferi un impact negativ sectorul financiar care nu a restructurat nimic. Dacă e să ne uităm pe stradă, nu poţi să-ţi cumperi o gogoaşă că e un sediu de bancă. Probabil vor fi nevoiţi să-şi restructureze activitatea ţinând cont că, până la urmă, cheltuielile cu salariile sunt destul de importante. E destul de greu de evaluat impactul, pentru că nu ţine numai de bănci, ţine şi de Guvern, de modul în care se vor acorda creditele în viitor, e destul de complicată situaţia şi nu e deloc clar aici ce se va întâmpla de acum încolo", a argumentat el. 

Un alt aspect pe care criza l-a modificat în ceea ce priveşte piaţa muncii este fluctuaţia personalului, care în 2008 era de peste 40%. "Companiile i-au concediat pe angajaţii neperformanţi şi au angajat oameni eficienţi, dar cu salarii mai mici", a mai spus Udrescu. Concluziile studiului sunt că s-a maturizat piaţa forţei de muncă, pentru că "până în iunie 2008 s-a înregistrat o creştere ruptă de realitate". De asemenea, s-a redistribuit presiunea asupra angajaţilor, iar companiile au început să pună tot mai mult accent pe eficienţa angajaţilor şi şi-au revizuit ratele de creştere anuale. "Faptul că fondul de salarii a rămas neschimbat în intervalul iunie 2008 - ianuarie 2009 arată că firmele îşi permit să îl păstreze şi dau bani angajaţilor performanţi, care ajută firma să crească", a spus Udrescu. De altfel, se manifestă tot mai pregnant tendinţa de plată a unui salariu fix foarte mic, restul veniturilor variind în funcţie de performanţă, au mai precizat reprezentanţii PayLogic.

×
Subiecte în articol: economic