x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fiscalitate - Dobanzi retroactive

Fiscalitate - Dobanzi retroactive

de Daniela Ivan    |    15 Feb 2006   •   00:00
Fiscalitate - Dobanzi retroactive

Oamenii de afaceri se plang ca dobanzile aferente datoriilor pe care firmele le-au avut inainte de privatizare s-au dublat retroactiv de la 1 ianuarie 2006. Nu stiu insa in baza carei legi. Functionarii de la Sectia Financiara ii trimit la Fisc. Fiscul, inapoi la Sectia Financiara.

Reesalonarile stabilite acum cativa ani in baza unor conventii sau ordine de plata semnate de reprezentanti ai Ministerului de Finante si ai defunctului FPS, actualul AVAS, sunt modificate retroactiv. "Dobanzile aferente datoriilor dinainte de privatizarea unor fabrici esalonate prin conventii sau ordine de plata s-au majorat la 0,1% pe zi, de la 0,5% pe luna", spune Neagu Romica, director executiv la firma Saturn SA. El precizeaza ca in aceasta situatie se afla si societatile viabile care si-au reesalonat datoriile in urma unui plan de restructurare aprobat de ministerul de resort si de Ministerul de Finante.

PROCEDURA. Toate aceste companii au semnat documente, care au valoare de contract, prin care li s-au calculat dobanzile aferente datoriilor si li s-au stabilit pentru fiecare luna in parte care este valoarea dobanzii. Suma datorata ca dobanda statului era de 0,05% pe zi, adica de 18% pe an. In ciuda acestor documente batute in cuie, dobanda a fost majorata la 0,1% pe zi, adica la 36% pe an. "Dobanda s-a dublat", constata Neagu Romica. El se intreaba pe buna dreptate in baza carui articol de lege se poate modifica o dobanda retroactiv. El adauga ca nu stie in baza carei legi s-a produs aceasta majorare. "Am intrebat care este baza legala si mi s-a raspuns ca este articolul 115 din noul Cod de Procedura Fiscala. Am citit acest articol, dar nu scrie nimic despre acesta majorare retroactiva", spune Neagu Romica.

LEGISLATIE. Noul Cod de Procedura Fiscala, intocmit de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala si aprobat de Parlament la 26 septembrie 2005, prevede ca pentru neachitarea la termenul de scadenta a obligatiilor de plata catre buget se platesc dobanzi si penalitati de intarziere, care sunt de 0,1% pe zi din suma datorata. Aceasta prevedere se aplica de la 1 ianuarie 2006, nu insa si retroactiv. "Este vorba de multi bani, si din aceasta cauza multe firme mici si mijlocii ar putea fi impinse spre faliment", spune directorul executiv de la firma Saturn SA. Este vorba despre toate societatile care s-au privatizat si au incheiat ordine comune si de toate societatile care au inchiriat conventii de esalonare a datoriilor aprobate de Consiliul Concurentei. Pana la inchiderea editiei, ANAF nu a explicat motivele pentru care dobanzile se aplica retroactiv.

×
Subiecte în articol: economic