x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fiscalitate - Impozit pe restaurante, case si masini

Fiscalitate - Impozit pe restaurante, case si masini

de Daniela Ivan    |    21 Sep 2005   •   00:00
Fiscalitate - Impozit pe restaurante, case si masini

Finantele vor sa introduca taxa pe scaun pentru a reusi sa impoziteze restaurantele. Alte noutati: impozitul pe mosteniri, pe masini, pe lux, extinderea bazei impozabile pentru profit, precum si majorari de accize si reguli noi la TVA.

Finantele vor sa introduca taxa pe scaun pentru a reusi sa impoziteze restaurantele. Alte noutati: impozitul pe mosteniri, pe lux, extinderea bazei impozabile pentru profit, precum si majorari de accize si reguli noi la TVA.

Razboi zilnic impotriva evaziunii fiscale! Asta a promis Sebastian Vladescu, ministrul de Finante, oamenilor de afaceri prezenti la un seminar organizat de UGIR. "Sa ne amintim de ideea lui Remes privind taxa pe scaune. Daca aveti alta solutie privind impozitarea restaurantelor, spuneti-o", a spus Vladescu. Finantele intentioneaza sa impoziteze si castigurile obtinute din mosteniri si schimburi imobiliare din 2006, potrivit propunerilor de modificare a Codului Fiscal.

LUX. Locuintele cu suprafete mai mari de 100 de metri patrati si autoturismele cu capacitate cilindrica ridicata vor fi impozitate suplimentar, incepand din 2006. Concret, fiecare plus de 100 mp, precum si orice fractiune din aceasta suprafata vor fi taxate in plus cu 10% (pentru 100 mp). In ceea ce priveste masinile, modul de calcul al impozitului va fi modificat, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de centimetri cubi cu o valoare cuprinsa intre 10 lei si 60 lei (100.000 lei vechi-600.000 lei vechi). Vehiculele cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 de centimetri cubi vor fi impozitate cu minimum 150 lei (1,5 milioane de lei vechi) pe an, fata de valoarea actuala de 50 de lei.

ACCIZE. Vor avea loc majorari la accizele pentru alcool, tutun, produse energetice si electricitate incepand cu 1 iulie 2006, conform negocierilor cu UE, au anuntat Finantele. Totodata, produsele care rezulta din prelucrarea titeiului vor fi accizate, iar toate antrepozitele fiscale vor fi reautorizate, iar durata de valabilitate a autorizatiilor de antrepozit fiscal va fi limitata la 12 luni calendaristice si va fi instituita o taxa anuala de autorizare si reautorizare ca antrepozit fiscal, precum si o garantie obligatorie la eliberarea autorizatiei.

PROFIT. Finantele intentioneaza sa extinda baza impozitului pe profit prin limitarea cheltuielilor de reclama si publicitate si prin restrangerea categoriilor de rezerve deductibile. Totodata, vor fi eliminate unele facilitati fiscale, cuprinse in acte normative speciale, precum regimul special pentru activitatea de transport maritim international si facilitatile pentru cooperatia agricola, pentru a extinde baza impozabila a impozitului pe profit.

TUICA
Romanii vor avea dreptul sa produca in familie numai 50 de litri de alcool pentru care nu platesc acciza, fata de 300 de litri in prezent, potrivit propunerilor de modificare a Codului Fiscal. Cei care depasesc aceasta cantitate si fac comert ilegal cu alcool vor avea parte de distrugerea cazanelor de productie. Propunerile MFP includ si majorari ale accizelor, precum si inasprirea procedurilor de autorizare a antrepozitelor fiscale.

IT
Informaticienii nu vor mai beneficia de scutirea impozitului pe venit incepand de anul viitor, potrivit unei propuneri a Ministerului Finantelor Publice privind modificarea Codului Fiscal. Ei ar putea plati un impozit pe venit de 16%, ca orice alt salariat. Scutirea a fost introdusa la jumatatea anului 2001 si este valabila pentru absolventii de la specializarea Automatica, Calculatoare, Informatica, Cibernetica, Matematica sau Electronica.
×
Subiecte în articol: economic