x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fiscul complica viata la Bursa

Fiscul complica viata la Bursa

de Adrian N. Ionescu    |    22 Feb 2006   •   00:00
Fiscul complica viata la Bursa

Reglementarile fiscale afecteaza viata micilor investitori la Bursa, care sunt obligati sa-si calculeze si sa-si vireze taxa pe castigurile din vanzarea actiunilor detinute mai putin de un an. Propunerile brokerilor de modificare a legii zac la Ministerul Finantelor.

Tranzactiile persoanelor fizice sunt descurajate de la inceputul anului de obligatia legala a acestora de a-si calcula si vira singuri impozitul de 16% pe castigul obtinut din vanzarea actiunilor sau a obligatiunilor detinute mai putin de 365 de zile, potrivit Instructiunii nr 12/2005 a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Instructiunea a intrat in vigoare inainte ca Ministerul Finantelor sa dea atentie propunerilor brokerilor.

PE CONT PROPRIU. Casele de brokeraj (intermediarii) sunt responsabile numai pentru calculul si viramentul impozitului de 1% aferent castigurilor din vanzarea titlurilor de valoare detinute mai mult de un an. Dar si in acest caz, CNVM usureaza munca perceptorilor, obligandu-i pe investitorii pe termen scurt sa evidentieze in declaratia speciala pe care o completeaza si castigul net/pierderea rezultata din transferul titlurilor mai vechi de 365 de zile in portofoliul lor. Toate cifrele trebuie dovedite prin anexarea documentelor justificative, inclusiv cele care dovedesc ca intermediarii au virat impozitul de calculul caruia erau responsabili.

Actiunile din cupoanele privatizarii in masa sunt considerate mai vechi de un an, asa ca vanzatorii lor au scapat de drumul la Fisc. La fel scapa si investitorii in titluri de participare la fondurile mutuale, obligatia cazand in sarcina societatilor de administrare a acestora.

LICHIDITATEA. Noile reglementari vor reduce numarul investitorilor activi, pentru ca acestia nu pot fi cei care asteapta ca un titlu sa "imbatraneasca" un an in portofoliile lor. Pe piata au loc deseori vanzari ale unui titlu, pentru ca un altul se dovedeste mai promitator. De acum, investitorii la Bursa sunt nevoiti sa tina seama si de taxarea diferita in functie de durata posesiei titlurilor. Vanzarea uneia sau a alteia dintre actiuni va fi decisa si de varsta acestora, nu numai de pretul pietei.

PROPUNERI. Asociatia Brokerilor si CNVM au cazut de acord asupra mai multor modificari ale Instructiunii nr. 12, iar Comisia spera ca propriii specialisti sa aiba ocazia sa explice "cat mai curand posibil, poate saptamana aceasta, celor de la Ministerul Finantelor solicitarile rezultate din intalnirea cu brokerii", potrivit purtatorului de cuvant al CNVM, Ciprian Ene.

Printre altele, Asociatia Brokerilor ceruse anterior acceptarea, ca document justificativ, de catre CNVM si Ministerul Finantelor, a declaratiei pe propria raspundere a investitorilor in situatiile in care institutiile pietei nu detin informatii referitoare la modalitatea si data dobandirii actiunilor si obligatiunilor. Altfel, la determinarea datei intrarii in portofoliu a titlurilor, pentru actiuni transferate de la registru, data la care intermediarul transfera actiunile pentru vanzare ar putea sa fie stabilita conventional ca data a dobandirii. Ceea ce nu ar fi o binefacere pentru profitul investitorului, caci acesta ar putea fi taxat cu 16%.

Pentru actiunile primite la majorarile de capital, data dobandirii ar putea fi cea a inregistrarii majorarii la Registrul Comertului. Modificarea este importanta nu numai in cazul majorarilor obisnuite de capital, ci mai ales in cazul repartizarii profitului sub forma de noi actiuni gratuite.

PRUDENTA. Modificarile respective nu schimba insa fondul problemei: putinii romani care investesc la Bursa vor fi tot mai pasivi. O eventuala tendinta descendenta de durata va fi accentuata de descurajarile amintite.

STRAINII, LA BURSA
In timp ce plasamentele micilor investitori scad, strainii fac legea la bursa. Plasamentele noi ale investitorilor straini la Bursa (inclusiv piata Rasdaq) au totalizat in luna ianuarie 300,6 milioane de lei noi (82,5 milioane de euro), devansand iesirile din piata cu 48 de milioane de lei (13,17 milioane de euro), potrivit datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Strainii au cumparat 521,9 milioane de lei (143,2 milioane de euro), adica de 41% din valoarea totala a tranzactiilor din ianuarie din ringurile Bursei fara Rasdaq, insa aceasta piata nu are volume semnificative.
×
Subiecte în articol: economic bursa