x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fisele fiscale se depun pana luni

Fisele fiscale se depun pana luni

25 Feb 2004   •   00:00

Angajatorii mai au la dispozitie numai patru zile lucratoare pentru a depune fisele fiscale ale salariatiilor la administratiile financiare. Intarziatii vor fi amendati.

Data de 1 martie este ultima zi in care angajatorii mai pot depune la Fisc fisele fiscale pentru salariatii pe care i-au avut angajati in anul 2003, reaminteste Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Fisele se intocmesc in trei exemplare, din care unul ramane la Fisc, altul se inmaneaza salariatului, iar cel de-al treilea se arhiveaza la firma. Robert Hofnar, director in ANAF, spune ca agentii economici care au peste 10 angajati sunt obligati sa depuna aceste acte si-n format electronic, programul informatic se procura gratuit de la sediile administratiilor fiscale sau se poate descarca de pe site-ul oficial al Ministerului de Finante, care poate fi accesat la adresa www.mfinante.ro. Acest program contine baremul anual de impunere, precum si deducerea personala de baza pentru calculul corect al impozitului pe venitul anual global realizat in anul 2003. Totodata, agentii economici trebuie sa dea angajatilor o copie a fisei fiscale sub semna tura tot pana la 1 martie.

Persoane fizice
Si cetatenii care au castigat bani, in anul 2003, din vanzarea de produse la consignatie sau din activitati comerciale desfasurate in baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial trebuie sa depuna la Fisc o declaratie privind castigurile pe care le-au obtinut. Lor li se alatura si persoanele care au obtinut venituri din activitati de expertiza contabila sau din conventiile civile, incheiate conform conditiilor din Codul Civil. Formularul "Declaratia 25" se poate procura gratuit de la toate sediile administratiilor financiare sau poate fi luat de pe site-ul Ministerului de Finante.

Cei care nu se conformeaza acestei reglementari vor plati o amenda cuprinsa intre 5.000-100.000.000 lei, in functie de marimea firmei si de perioada cu care au intarziat.

Ce se scade din venit
Impozitul inscris in fisele fiscale se determina, in cazul veniturilor din salarii, la functia de baza prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale datorate, a cheltuielilor profesionale, a cotizatiilor de sindicat si a deducerilor personale. Din suma rezultata se scade baremul anual de impozitare a salariilor. In cazul veniturilor salariale obtinute in afara functiei de baza, baremul lunar de impozitare a salariilor se aplica asupra diferentei dintre venitul brut salarial si contributia la asigurarile sociale de sanatate.
(DANIELA IVAN)

×
Subiecte în articol: economic