x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fitch: Derapaje fiscale pe fondul alegerilor din 2012 ar putea afecta negativ ratingul României

Fitch: Derapaje fiscale pe fondul alegerilor din 2012 ar putea afecta negativ ratingul României

de Mediafax    |    14 Aug 2011   •   12:27

Aparitia unor derapaje fiscale inainte si posibil dupa alegerile din noiembrie 2012 ar putea determina "o actiune negativa de rating", avertizeaza agentia de evaluare financiara Fitch, care a ridicat in iulie ratingul de tara al Romaniei in categoria recomandata pentru investitii."Agentia considera ca exista riscul unui derapaj fiscal moderat, in special din cauza alegerilor parlamentare programate pentru noiembrie 2012", se arata intr-o analiza a Fitch.
Fitch noteaza ca sunt necesare masuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar, in valoare totala de 1% din Produsul Intern Brut (PIB), pentru a atinge tinta de deficit pe 2012, de sub 3% din PIB. Agentia estimeaza ca deficitul bugetar se va restrange anul viitor la 3,5% din PIB.
"Noi masuri de austeritate sunt putin probabile, deoarece 2012 este un an electoral, iar Guvernul trebuie sa inceapa sa plateasca din urma bonusurile functionarilor publici, in urma unei decizii finale a justitiei", considera Fitch.
Totodata, cresterea semnificativa a preturilor administrate din sectorul energetic si taierea subventiilor pentru energie termica vor imbunatati profitabilitatea companiilor de stat din energie, unul dintre principalele puncte ale acordului cu FMI, dar ar provoca o crestere puternica a inflatiei si ar putea "submina popularitatea Guvernului inainte de alegeri".
Fitch anticipeaza ca actuala coalitie de guvernare nu se va destrama pana la alegerile din noiembrie 2012.
"Sondajele sugereaza ca alegerile anticipate ar fi nefavorabile partidelor de guvernare", se spune in analiza agentiei de rating.
Analistii agentiei considera ca Executivul nu se va aventura la cheltuieli publice semnificative de tip populist in asteptarea alegerilor.
"Fitch se asteapta ca PDL sa se abtina de la cheltuieli fiscale preelectorale la scara larga, populiste, deoarece cumpararea voturilor intr-o astfel de maniera ar eroda credibilitatea politica, desi aparitia unor masuri populiste moderate este posibila", noteaza analistii agentiei de evaluare financiara.
Fitch anticipeaza, pe de alta parte, ca o revenire a economiei ar putea consolida popularitatea Guvernului pana la scrutinul electoral.
In privinta populatiei, Fitch considera ca electoratul va fi mai putin receptiv decat in trecut la promisiuni electorale.
"Absenta unor proteste de amploare, sub forma unor greve si demonstratii, fata de programul dur de ajustare fiscala sugereaza ca electoratul roman si-a invatat lectia in urma ciclului boom-bust recent (recesiunii - n.r.) si va fi mai putin receptiv la promisiuni electorale populiste decat a fost in cazul alegerilor anterioare", se arata in analiza Fitch.
Fitch a imbunatatit in luna iulie ratingul pentru credite pe termen lung in valuta al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, Romania revenind astfel in categoria statelor recomandate pentru investitii.
Fitch a retrogradat Romania in categoria statelor nerecomandate pentru investitii la sfarsitul anului 2008, in contextul crizei financiare globale. Agentia a revizuit atunci in scadere cu doua trepte ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, la "BB+", cu perspectiva negativa, temandu-se ca statul nu are capacitatea de a evita o criza severa.
Moody's are, de asemenea, pentru Romania rating recomandat pentru investitii, respectiv "Baa3", in timp ce Standard & Poor's este singura dintre cele trei mari agentii care evalueaza Romania in categoria nerecomandata investitiilor, cu "BB+".

×
Subiecte în articol: rating fitch agentia de rating