x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Florin Cîțu anunță că vin banii împrumutați de la UE. Prima tranșă este de trei miliarde de euro

Florin Cîțu anunță că vin banii împrumutați de la UE. Prima tranșă este de trei miliarde de euro

25 Noi 2020   •   12:24
Florin Cîțu anunță că vin banii împrumutați de la UE. Prima tranșă este de trei miliarde de euro

Prima tranșă a împrumutului pe care România îl ia de la Uniunea Europeană prin instrumentul SURE va veni peste câteva zile. Anunțul a fost făcut de ministrul de Finanțe, Florin Cîțu. Demnitarul a spus că prima tranșă are valoarea de trei miliarde de euro.

Ministrul Florin Cîțu a anunțat că în câteva zile va veni prima transă din împrumutul obținut de România prin instrumentul SURE. Prima tranșă are valoare de trei miliarde de euro.

Cîțu a mai spus că Uniunea Europeană a acordat României în cadrul instrumentului SURE, conform cererii părții române, un împrumut în valoare de 4,1 miliarde de euro pentru susținerea a nouă mãsuri adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.

Banii vor fi folosiți pentru a finanța deficitul bugetar apărut în urma creșterii cheltuielilor bugetare cu șomajul tehnic, programul flexibil de muncã și alte mãsuri similare menite sã protejeze angajații și persoanele care desfãșoarã o activitate independentã, precum și pentru finanțarea, în subsidiar a unor mãsuri legate de sãnãtate, în special la locul de muncã.

Din punct de vedere al costurilor, împrumutul este acordat în aceiași termeni financiari cu care Comisia s-a împrumutat de pe piațã, cupon 0%, a precizat Florin Cîțu. Prima transă din acest împrumut, în valoare de trei miliarde de euro și cu maturitate de 14,5 ani, urmează a fi disponibilizată României în zilele următoare.

 

 

×
Subiecte în articol: florin citu