x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI a deblocat încă jumătate de miliard de euro pentru România

FMI a deblocat încă jumătate de miliard de euro pentru România

21 Mar 2012   •   15:40
FMI a deblocat încă jumătate de miliard de euro pentru România

Boardul FMI a avizat miercuri cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania, punand la dispozitia statului cea de-a cincea transa, de 505 milioane euro, care ridica suma totala disponibila in caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde euro.

"Cea de-a patra evaluare a acordului si punerea la dispozitie a urmatoarei transe au fost abrobate in unanimitate de catre membrii Consiliului Director. Acestia au avut aprecieri pozitive in ceea ce priveste masurile adoptate si angajamentul Guvernului. Recomandarile Consiliului Director s-au concentrat pe nevoia de a continua consolidarea fiscala, astfel incat deficitul bugetar pe baza ESA sa se incadreze la finele anului sub 3%, si pe accelerarea reformelor structurale", a declarat Mediafax reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

La precedenta evaluare a acordului, din ultima parte a anului trecut, FMI a decis sa puna la dispozitia Romaniei o transa cu o valoare de 480 milioane de euro.

Urmatoarea misiune de evaluare va fi si prima din mandatul noului guvern, condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu. Dupa demisia Cabinetului Emil Boc si investirea Guvernului Ungureanu, reprezentantii FMI si CE s-au intalnit la Bucuresti cu premierul si ministrii Finantelor, Economiei, Transporturilor si Justitiei.

Ungureanu le-a transmis oficialilor FMI si CE ca i-a invitat la Bucuresti pentru a-i asigura personal ca noul guvern va respecta angajamentele asumate de fostul executiv in relatia cu cele doua institutii finantatoare. FMI a aratat totodata, intr-un comunicat, ca noul Guvern si-a reconfirmat angajamentele asumate de Romania privind programul cu Fondul, UE si Banca Mondiala si ca acesta decurge conform planului.

O misiune comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) s-a aflat la Bucuresti in perioada 25 ianuarie - 5 februarie pentru cea de-a patra evaluare a acordului de precautie cu Romania.

La finalul evaluarii, reprezentantul CE Istvan Szekely a anuntat ca FMI si Comisia au revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru Romania in acest an, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%, din cauza recesiunii anticipate in zona euro si a deteriorarii conditiilor de pe pietele internationale.

Reprezentantii FMI si CE au afirmat atunci ca au fost atinse toate tintele din acordul incheiat de Romania cu institutiile internationale.

×
Subiecte în articol: transa acord fmi