x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI a salvat România de la faliment

FMI a salvat România de la faliment

27 Mar 2009   •   00:00

România, una dintre cele mai sărace ţări ale UE, este cea de-a treia ţară din blocul european care, din cauza unor grave probleme economice, a avut nevoie de "injecţia de fonduri" de la FMI pentru a nu ajunge la faliment de stat, acceptând condiţii dure, a relatat ieri presa internaţională.



Euronews scrie că "România primeşte o injecţie de capital" de 20 de miliarde de euro, fiind cea de-a treia ţară din UE care apelează la ajutor, "întrucât era ameninţată cu falimentul de stat". P

otrivit sursei citate, Fondul Monetar Internaţional ar calcula o reducere a economiei de până la 6%. "Bucureştiul a acceptat o serie de condiţii dure pentru banii împrumutaţi", consideră Euronews, amintind că Guvernul s-a angajat să îngheţe salariile sectorului public şi că va încerca să reducă deficitul bugetar la 4,6% din PIB.

Die Welt arată că UE şi FMI "ajută România la mare ananghie". Publicaţia germană nu uită să amintească de faptul că joi urmează ca FMI să se întâlnească la Viena cu cele mai importante bănci străine care activează în România, pentru a discuta despre garantarea faptului că nu vor extrage din ţară banii obţinuţi de băncile-filială. Mai mult, Die Welt aminteşte şi de faptul că UE ar saluta "un angajament pe termen lung din partea băncilor străine pentru afacerile lor din România".

"Amploarea scăderii economice a României a surprins pe toată lumea. Chiar în ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a insistat că susţinerea financiară a UE va fi suficientă în cel mai rău caz posibil. Totuşi, scăderea exporturilor şi nervozitatea investitorilor au necesitat o regândire a situaţiei", observă şi Financial Times, primul cotidian care a scris despre valoarea împrumutului acordat de FMI.

×
Subiecte în articol: economic