Instabilitatea fiscala va lovi atat firmele, cat si populatia. Surse guvernamentale sustin ca politica fiscala se va schimba, deoarece reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) sunt nemultumiti de incasarile bugetare.
Marea dificultate a anului 2006 va fi bugetul de pensii, aflat de multi ani in criza. Peste aceasta stare se va suprapune, de anul viitor, recorelarea care va costa bugetul asigurarilor sociale circa 21.000 de miliarde de lei. In plus, tot din 2006, Guvernul a anuntat reducerea contributiilor sociale cu trei puncte procentuale, care realizeaza o gaura de 16.000 de miliarde de lei in bugetul de pensii. In total se inregistreaza un minus de venituri de 77.000 de miliarde de lei, adica aproape 1,5% din PIB. Cum bugetul de stat are un deficit de circa 1% din PIB, rezulta ca vom vorbi despre un deficit al bugetului consolidat de circa 2,5% din PIB. PROBLEME. Cateva intrebari se impun. De unde se vor gasi banii pentru recorelare? Se va mai introduce in anul 2007 pilonul doi de pensii, asa cum este stabilit, care presupune transferarea a doua puncte procentuale din contributiile pensionarilor de la sistemul public la cel privat? Gaura la bugetul public de pensii se va adanci cu aproape 15.000 de miliarde de lei, adica cu 0,8% din PIB. DEFICIT EXTERN. Cele mai optimiste prognoze pentru deficitul de cont curent arata ca el se va situa la 8,5%-9% din PIB. In aceste conditii, acesta trebuie compensat cu deficitul bugetar, adica cu restrangerea cheltuielilor publice. In acest sens, la rectificarea bugetara care va avea loc la inceputul lunii iulie se vor reduce drastic cheltuielile cu infrastructura. Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a declarat ca ultimele evolutii economice i-ar putea convinge pe expertii Fondului sa revizuiasca memorandumul suplimentar incheiat cu tara noastra, in fapt sa accepte o marime de 0,7% din PIB a deficitului bugetar, in loc 0,4%. "La rectificarea pe care o vom face in aceasta luna incercam sa ne incadram undeva in jurul a 0,7%-0,75% din PIB, deficitul sa se situeze in jurul acestei cifre. Sigur, ni s-a complicat viata cu faptul ca au fost aceste inundatii care au necesitat niste cheltuieli foarte urgente, dar care si ele sigur intra pe deficit, dar eu cred ca pana la urma vom putea ajunge la o solutie in privinta acestui deficit, si rectificarea se va face in jurul acestei cifre", a spus ministrul Finantelor, citat de postul de radio BBC.Citește pe Antena3.ro
INCEP TRATATIVELE
|
O misiune a FMI era asteptata ieri in Romania pentru a continua discutiile cu autoritatile romane pe marginea politicilor economice ce se aplica in aceasta perioada deosebit de importanta inaintea integrarii in UE. Expertii FMI vor evalua efectul reformelor fiscale recent introduse, precum si impactul pasului cel mai important al liberalizarii contului de capital. Incepand din 11 aprilie, strainii pot sa faca depozite in lei la bancile romanesti. Autoritatile romane urmaresc in fapt o finantare sustenabila pe termen mediu a deficitului bugetar, reducerea in continuare a contributiilor la asigurarile sociale, care sunt la un nivel foarte ridicat - 49,5% - si reprezinta o sursa de evaziune fiscala. Guvernul roman este interesat totodata de acoperirea costurilor privind recalcularea pensiilor si onorarea angajamentelor privind lucrarile de infrastructra in urmatorii ani.
|