x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI recomandă creşterea salariilor

FMI recomandă creşterea salariilor

de Vali Blanaru    |    23 Ian 2012   •   21:00
FMI recomandă creşterea salariilor

Expertii Fondului Monetar In­ter­na­­tional incep miercuri, sub presiunea strazii, cea de-a patra evaluare a acordului stand-by incheiat cu Romania.

Misiunea FMI, condusa de Jeffrey Franks, se va afla la Bucuresti in perioada 25 ianuarie – 6 februarie 2012. Delegatiile comune ale FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se vor intalni cu autoritatile ro­mane, precum si cu reprezentantii par­tidelor politice, ai sindicatelor, me­diului de afaceri, bancilor si socie­tatii civile.
La precedenta evaluare a acordului, finalizata anul trecut pe 7 no­iembrie, Jeffrey Franks spunea ca au­to­ritatile au reusit sa indeplineasca toate conditionalitatile cerute de Fond si se afla in parametrii stabiliti cu acesta. Concluziile acelei vizite au fost publicate ieri pe site-ul FMI, si printre evaluarile pozitive se regaseste inclusiv speranta unei cresteri salariale.

Raportul elaborat de FMI arata ca inghetarea pensiilor si salariilor in 2012 va face bugetul mai cons­tran­ga­tor, cu efecte negative asupra ce­rerii interne si cresterii economice. Din acest motiv, FMI recomanda ca autoritatile sa ia in considerare o crestere modesta a salariilor pentru angajatii in sectorul public si pensionari in cursul anului 2012, daca conditiile bugetare o permit.

Riscuri importate
Riscurile la adresa revigorarii economiei romanesti au crescut semnificativ din cauza inrautatirii crizei financiare din zona euro, se arata in raportul FMI. Perspectivele de crestere economica a Romaniei s-au inrautatit considerabil, iar socurile negative viitoare nu pot fi excluse. In acest context, FMI estimeaza pentru 2012 un avans de 1,8% al economiei, in scadere fata de ultimele previziuni ale institutiei care indicau o crestere a PIB (produsului intern brut) de 2% in 2012. 'Aceste socuri vor afecta perspectivele economiei prin accentuarea nervozitatii in sectorul financiar, reducerea exporturilor si o mai mare dificultate in finantarea datoriei externe', precizeaza documentul elaborat de FMI.

Bugetul pe anul acesta ia in calcul un deficit de 1,9% din PIB si o crestere economica de 2,1%. In calculul deficitului vor fi incluse in tota­litate si cheltuielile din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), iar tinta va fi un deficit pe cash de 2,1% din PIB. Unele economii vor aparea si din perfectionarea prestatiilor sociale, redu­cerea pierderilor intreprinderilor publice si ca urmare a deciziei iminente de a reduce la 5% contributia nationala pentru proiectele finantate din fonduri europene.

Documentul subliniaza ca intreprinderile de stat au nevoie urgenta de reforme accelerate pentru a deveni mai eficiente si pentru a nu fi o piedica in calea cresterii economice.

Boc: Nu am facut rost de bani peste noapte
Emil Boc a comentat recomandarea FMI de marire a salariilor si pensiilor. Premierul a precizat ca bugetul nu permite acest lucru, Guvernul neavand 'peste noapte' resurse financiare pentru aceste majorari, desi sunt 'nemultumiti si foarte multi revolutionari'. 'Azi, bugetul nu ne permite acest lucru. Daca nu facem populisme si pasi inapoi, exista perspective in viitor. Daca nu vom cadea in patima populismului, exista premise pentru viitor. Daca se va reveni la populisme, atunci nu', a spus seful Guvernului.

×