x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI revine la Bucureşti. Datele statistice arată că economia riscă să reintre în recesiune

FMI revine la Bucureşti. Datele statistice arată că economia riscă să reintre în recesiune

de Vali Blanaru    |    19 Feb 2012   •   21:00
FMI revine la Bucureşti. Datele statistice arată că economia riscă să reintre în recesiune

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, si di­rectorul de tara al Comisiei Eu­ropene Istvan Szekely se vor afla maine si poimaine la Bucuresti pentru a se intalni cu Guvernul Ungurea­nu. Misiunea comuna a FMI si UE revine in Romania la doua saptamani dupa ultima vizita de evaluare a acordului stand-by cu Romania.

"La solicitarea noului prim-mi­nistru al Romaniei Mihai Razvan Ungureanu, Jeffrey Franks si Istvan Szekely vor vizita Bucurestiul pentru a se intalni cu noul Guvern, pentru a discuta evolutiile economice recente si implementarea programului. Este o practica obisnuita atunci cand o tara care are un program in derulare cu FMI si UE isi schimba Guvernul. Modificarea scrisorii de intentie convenita la inceputul lunii februarie nu este vizata", a declarat Tonny Lybek, reprezentant rezident al FMI in Romania si Bulgaria, intr-un comunicat transmis la sfarsitul saptamanii.

Scrisoarea de intentie a fost convenita de FMI si CE cu fostul premier Emil Boc, cu o zi inainte ca acesta sa demisioneze. Jeffrey Franks de­cla­rase anterior ca este increzator ca schimbarea Guvernului nu va aduce mo­dificari radicale in ceea ce priveste politica economica din Romania. "Nu ma astept ca, indiferent de schimbarile de Cabinet si de Guvern, sa existe schimbari radicale in directia luata de politicile economice. Exista un sprijin larg, pentru un acord, in continuare, cu Banca Mondiala, FMI si UE si am toate asteptarile corespunzatoare, ca orice s-ar intampla si in urmatoarele alegeri, sa existe o relatie de cooperare foarte buna cu Romania", spunea Franks.

Doua saptamani de foc
Ce s-a schimbat in cele doua sap­ta­mani de cand Franks a parasit Ro­mania? Institutul National de Statistica a confirmat ca economia a reusit sa inregistreze o crestere de 2,5% in 2011, dupa doi ani de recesiune. Vestea buna a fost umbrita insa de contractia PIB din ultimul tri­mestru al anului 2011, care a inre­gistrat un declin de 0,2%. Primul tri­mes­tru pe anul acesta se anunta des­tul de prost, riscurile pentru o noua sca­dere a PIB fiind legate atat de zona euro, cat si de ninsorile care au blocat jumatate de tara.
Acum, Guvernul Ungureanu trebuie sa vina cu un plan de actiune concret pentru a recastiga terenul. Deja unele directii de actiune au fost fa­cute publice de premierul Ungurea­nu.

El a convocat joi comitetul inter­mi­­nisterial pentru a analiza masurile ne­cesare in plan legislativ si adminis­tra­tiv prin care sa fie imbunatatita ab­sorbtia fondurilor europene. Ro­mania a absorbit doar 1,211 miliarde de euro fonduri structurale si de coe­zi­­u­ne pana pe 10 februarie, reprezentand 6,3% din alocarea pentru obiectivul convergenta.

"Suntem tara cu cea mai mica absorbtie din UE. Tre­bu­ie corectate deficientele de ordin structural, pornind de la re­la­tionarea cu beneficiarii si pana la ra­pi­di­tatea cu care sunt procesate ce­re­ri­le acesto­ra. Va cer sa va asigurati ca asupra oa­menilor cu care lucrati nu planeaza nici o suspiciune de coruptie", a spus Un­gureanu.

El a cerut simplificarea procedurilor de verificare a cererilor de rambursare, finalizarea procesului de standardizare a documentelor de achizitie publica si accelerarea pro­cesului de consolidare a ca­pa­ci­ta­tii administrative la nivelul au­to­ri­t­­a­tilor de management.
Pe de alta parte, Ungureanu a cerut ministrilor si sefilor de autoritati implicati in combaterea evaziunii fiscale ca, in termen de doua luni, sa verse la buget 2 miliarde de euro, in special din actiuni impotriva contrabandei cu alcool si produse vegetale.

×