Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, si directorul de tara al Comisiei Europene Istvan Szekely se vor afla maine si poimaine la Bucuresti pentru a se intalni cu Guvernul Ungureanu. Misiunea comuna a FMI si UE revine in Romania la doua saptamani dupa ultima vizita de evaluare a acordului stand-by cu Romania.
"La solicitarea noului prim-ministru al Romaniei Mihai Razvan Ungureanu, Jeffrey Franks si Istvan Szekely vor vizita Bucurestiul pentru a se intalni cu noul Guvern, pentru a discuta evolutiile economice recente si implementarea programului. Este o practica obisnuita atunci cand o tara care are un program in derulare cu FMI si UE isi schimba Guvernul. Modificarea scrisorii de intentie convenita la inceputul lunii februarie nu este vizata", a declarat Tonny Lybek, reprezentant rezident al FMI in Romania si Bulgaria, intr-un comunicat transmis la sfarsitul saptamanii.
Scrisoarea de intentie a fost convenita de FMI si CE cu fostul premier Emil Boc, cu o zi inainte ca acesta sa demisioneze. Jeffrey Franks declarase anterior ca este increzator ca schimbarea Guvernului nu va aduce modificari radicale in ceea ce priveste politica economica din Romania. "Nu ma astept ca, indiferent de schimbarile de Cabinet si de Guvern, sa existe schimbari radicale in directia luata de politicile economice. Exista un sprijin larg, pentru un acord, in continuare, cu Banca Mondiala, FMI si UE si am toate asteptarile corespunzatoare, ca orice s-ar intampla si in urmatoarele alegeri, sa existe o relatie de cooperare foarte buna cu Romania", spunea Franks.
Doua saptamani de foc
Ce s-a schimbat in cele doua saptamani de cand Franks a parasit Romania? Institutul National de Statistica a confirmat ca economia a reusit sa inregistreze o crestere de 2,5% in 2011, dupa doi ani de recesiune. Vestea buna a fost umbrita insa de contractia PIB din ultimul trimestru al anului 2011, care a inregistrat un declin de 0,2%. Primul trimestru pe anul acesta se anunta destul de prost, riscurile pentru o noua scadere a PIB fiind legate atat de zona euro, cat si de ninsorile care au blocat jumatate de tara.
Acum, Guvernul Ungureanu trebuie sa vina cu un plan de actiune concret pentru a recastiga terenul. Deja unele directii de actiune au fost facute publice de premierul Ungureanu.
El a convocat joi comitetul interministerial pentru a analiza masurile necesare in plan legislativ si administrativ prin care sa fie imbunatatita absorbtia fondurilor europene. Romania a absorbit doar 1,211 miliarde de euro fonduri structurale si de coeziune pana pe 10 februarie, reprezentand 6,3% din alocarea pentru obiectivul convergenta.
"Suntem tara cu cea mai mica absorbtie din UE. Trebuie corectate deficientele de ordin structural, pornind de la relationarea cu beneficiarii si pana la rapiditatea cu care sunt procesate cererile acestora. Va cer sa va asigurati ca asupra oamenilor cu care lucrati nu planeaza nici o suspiciune de coruptie", a spus Ungureanu.
El a cerut simplificarea procedurilor de verificare a cererilor de rambursare, finalizarea procesului de standardizare a documentelor de achizitie publica si accelerarea procesului de consolidare a capacitatii administrative la nivelul autoritatilor de management.
Pe de alta parte, Ungureanu a cerut ministrilor si sefilor de autoritati implicati in combaterea evaziunii fiscale ca, in termen de doua luni, sa verse la buget 2 miliarde de euro, in special din actiuni impotriva contrabandei cu alcool si produse vegetale.