x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI: România va avea creştere economică de 1,5% în 2012 şi de 3% anul viitor

FMI: România va avea creştere economică de 1,5% în 2012 şi de 3% anul viitor

17 Apr 2012   •   14:19
FMI: România va avea creştere economică de 1,5% în 2012 şi de 3% anul viitor

Fondul Monetar International si-a revizuit prognozele de crestere pentru economiile din Europa emergenta pana la 1,9% in acest an si la 2,9% anul urmator, potrivit AFP.

In prognozele publicate in luna ianuarie, FMI estima ca economiile din Europa centrala si de est vor inregistra o crestere de 1,1% in 2012 si un avans de 2,4% in 2013.

Polonia va fi in acest an campioana cresterii economice in Europa emergenta, gratie unei cresteri a Produsului Intern Brut de 2,6%, in scadere totusi dupa un avans de 4,3% in 2011, urmata de o crestere de 3,2%, prevazuta pentru 2013.

Romania si Bulgaria vor inregistra ritmuri de crestere mai modeste de 1,5% respectiv 0,8% in acest an, urmand ca in 2013 sa inregistreze o crestere de 3% respectiv 1,5%.

"Perspectivele de crestere pe termen scurt in Europa emergenta sunt strans legate de evolutia situatiei in zona euro", se arata in raportul FMI. "In pofida progreselor realizate in cursul ultimelor luni in gestionarea crizei din zona euro, o noua escaladare a crizei ramane posibila atata vreme cat problemele adiacente nu vor fi reglate', se mai arata in raportul FMI.

Anul trecut Europa emergenta a inregistrat o crestere de 5,3%, fata de o crestere de 1,4% in Europa occidentala.

De asemenea, in raportul sau semestrial cu privire la economia mondiala, World Economic Outlook, FMI si-a imbunatatit estimarile de crestere atat pentru 2012, pana la 3,5% fata de 3,3% conform estimarilor din luna ianuarie, cat si pentru 2013, pana la 4,1% fata de 3,9% in ianuarie. In prezent Fondul este putin mai optimist decat in luna ianuarie cu privire la perspectivele de crestere pentru SUA (2,1% comparativ cu o crestere de 1,8% prognozata in luna ianuarie) si zona euro (minus 0,3% fata de o contractie de 0,5% prognozata in luna ianuarie).

Fondul subliniaza ca aceste prognoze pleaca de la ipoteza unei imbunatatiri a situatiei in zona euro cumulata cu o stabilizare a pretului petrolului in jurul valorii de 110 dolari per baril. Potrivit FMI, principalele riscuri la adresa economiei mondiale sunt o noua agravare a crizei din zona euro si o incertitudine geopolitica crescuta, care ar putea provoca o crestere brusca a pretului petrolului.

×