x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI va fi flexibil în negocierea noului acord

FMI va fi flexibil în negocierea noului acord

de Daniela Ivan    |    18 Ian 2011   •   20:00

Fondul Monetar Internaţonal este dispus să negocieze cu autorităţile române perioada pentru care se va încheia noua înţelegere după expirarea actualului acord, a declarat şeful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks.

"Vom discuta perioada noului acord cu autorităţle de la Bucureşti. Are sens un acord pe doi ani, dar nu am stabilit nimic. Vom fi flexibili în negocierile cu partea română", a spus Franks,citat de Mediafax,  la Viena unde participă la forumul The Euromoney Central & Eastern European Forum.

El s-a arătat nedumerit cum de România a înregistrat în ultimul an o creştere substanţală a exporturilor dar economia în ansamblu nu şi-a revenit. Economia României a intrat în recesiune în ultimul trimestru din 2008, şi, deşi a existat acordul cu FMI şi Comisia Europeană (CE), nu a reuşit să iasă din trendul descendent până la finele anului trecut.

Şeful misiunii FMI a mai spus că următorul acord care va fi semnat de România cu Fondul Monetar Internaţional va cuprinde ţinte privind arieratele companiilor de stat, întrucât rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea creşterii economice,

Pe de altă parte, şeful misiunii FMI spune că în privinţa datoriilor neachitate de către instituţiile administraţiei centrale s-au obţinut "ceva succese", în ciuda faptului că FMI a acordat nu mai puţin de şase derogări pentru neatingerea ţintelor de către autorităţi.

Franks a recunoscut că eliminarea arieratelor a fost dificilă deoarece neplata datoriilor este o problemă veche, care s-a rostogolit în timp.

O nouă misiune FMI ? CE va veni la Bucureşti la 24 ianuarie, pentru a evalua îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi discuţi privind un nou acord, de tip preventiv.

×
Subiecte în articol: acord fmi