x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI vrea reforme ambiţioase în România

FMI vrea reforme ambiţioase în România

de Vali Blanaru    |    20 Ian 2010   •   00:00

FMI are pentru acest an o agendă ambiţioasă de reforme şi programe în România, a căror implementare va pregăti economia pentru relansare după ieşirea din criză, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by. Banii de la FMI vor veni pe cel târziu pe 21 februarie.

"Avem o agendă foarte ambiţioasă de reforme în România. Sunt optimist că putem face progrese importante în 2010 şi când criza se va încheia economia va fi pregătită pentru relansare", a spus Franks prezent la Viena la seminarul Euromoney.

El a arătat că acordul cu România nu a fost niciodată considerat în pericol de deraiere, fiind necesare doar unele amânări din cauza alegerilor. "A fost o pauză de înţeles din cauza crizei politice", a explicat Franks. El crede că 2010 va fi un an de reîntoarcere a economiei în zona de creştere, iar România ar putea reprezenta o "poveste de succes".

Banii vin în februarie
Tranşa a treia din împrumutul de la FMI ar putea fi deblocată cel târziu în data de 21 februarie, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu citat de postul de radio RFI. "Sper ca undeva la jumătatea lunii februarie bordul director să ia în discuţie această scrisoare de intenţie şi, sigur, eliberarea să se facă undeva în perioada, probabil, 19 - 20 - 21 februarie 2010", a spus Tănăsescu.

Pe de altă parte, reprezentantul României la FMI crede că Guvernul nu trebuie sa introducă noi taxe şi impozite în acest an, ci mai degrabă să se orienteze către reducerea cheltuielilor.

"Aşa cum este construit bugetul pe anul acesta, nu ar fi nevoie de noi taxe şi impozite. El pleacă de la un punct foarte important: punerea în aplicare a reformelor structurale în domeniul cheltuielilor publice. Atâta vreme cât acest program de restructurare a cheltuielilor publice va fi efectuat aşa cum a fost gândit, aşa cum a fost programat, nu va fi nevoie în acest an să se crească nici o taxă, nici macar ... mă rog, am vazut şi eu, o taxă pe proprietate mai mare şi aşa mai departe", explică el.

Mihai Tănăsescu precizeaza că schimbarea regimului taxării "este o problema de importanţă majoră", iar dezbaterea publică, predictibilitatea şi efectele generate de o schimbare a impozitării sunt foarte importante. "Nu cred că ele trebuie făcute de pe o zi pe alta, în aşa fel încât să bulverseze mediul de afaceri şi, în general, societatea", spune fostul ministru de Finanţe, care militează pentru restructurarea cheltuielilor.


O misiune FMI, însoţită de experţi ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, se află începând astăzi la Bucureşti pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro. La această sumă s-ar putea adăuga un miliard de euro, reprezentând următoarea tranşă din împrumutul acordat de Comisia Europeană.

 

×
Subiecte în articol: redactie