Pănă la sfărşitul anului va fi creat un fond de garantare a pensiilor private, cu rolul de a proteja contribuţiile angajaţilor la fondurile de pensii private dacă ar intra in incapacitate de plată.
Prevedere - Măsură de siguranţă pentru bani
Pănă la sfărşitul anului va fi creat un fond de garantare a pensiilor private, cu rolul de a proteja contribuţiile angajaţilor la fondurile de pensii private dacă ar intra in incapacitate de plată.
Fondul de garantare trebuie utilizat doar in cazul in care compania dă faliment. "Administratorii de fonduri ne-au prezentat propunerile privind constituirea fondurilor de garantare, urmănd ca normele legale de constituire să fie adoptate in căteva săptămăni", a declarat Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
PENSII OBLIGATORII. In privinţa calendarului de introducere a pensiilor obligatorii administrate privat (pilonul II), Oancea a declarat că in luna august va incepe procesul de aderare la unul dintre cele zece fonduri de pensii care vor fi autorizate. Angajaţii de pănă in 35 de ani vor trebui să adere obligatoriu la un astfel de fond, iar persoanele cu vărsta intre 35 şi 45 de ani pot adera facultativ la aceste fonduri. "Pănă acum, nouă companii sunt in curs de autorizare pentru pilonul II şi pănă la sfărşitul anului vor fi minimum zece", a declarat Mircea Oancea. Preşedintele CSSPP este optimist in privinţa entuziasmului romănilor in acest domeniu, chiar dacă recunoaşte că informarea publicului lasă mult de dorit şi că "oamenii nu sunt foarte conştienţi de necesitatea economisirii". Nici companiile nu vor putea să demareze campanii publicitare pănă in momentul in care se vor anunţa condiţiile de aderare la aceste fonduri, susţine Mircea Oancea. "Campania publică de informare, care va fi demarată in luna iulie, a fost intărziată din cauză că nu am avut definitivată legislaţia. Cu riscul de a intărzia intregul proces, nu avem de gănd să facem aderarea oricum", e de părere Oancea.
CALENDAR. Dacă, din angust şi pănă la sfărşitul anului, cei obligaţi să contribuie la un fond de pensii privat nu-şi exprimă nici o opţiune vor fi repartizaţi aleatoriu, printr-un sistem informatic, unui fond autorizat, cu posibilitatea de a se muta ulterior la altul. In această perioadă de aderare de pănă la sfărşitul anului, persoanele care şi-au exprimat deja o opţiune pentru un fond nu se pot muta la un altul.
Pentru sistemul de pensii facultative (pilonul 3), există deja patru administratori de fonduri autorizaţi, alţi patru sunt in proces de autorizare. Limita contribuţiilor este de 15% din salariul brut, iar CSSPP doreşte eliminarea acesteia.