x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondul Proprietatea a greşit blocând giganţii energetici

Fondul Proprietatea a greşit blocând giganţii energetici

de Daniel Ionaşcu    |    23 Noi 2011   •   21:00
Fondul Proprietatea a greşit blocând giganţii energetici

Seceta din ultima vreme arata ca Hidroelectrica are nevoie de capacitati termo sau cel putin de o colaborare extinsa cu unitati din aceas­ta zona, Fondul Proprietatea gresind prin blocarea formarii Electra si Hidroenergetica, a declarat Constantin Trihenea (foto), directorul general al Hidroelectrica. 'Suc­cesul Fondului Proprietatea s-a bazat pe chichite avocatesti, nu era ceva tehnic sau de valoare', a afirmat el in cadrul Forumului Energetic organizat de Forum Invest.

El s-a referit la declaratiile de ieri ale lui Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea din partea administratorului Franklin Templeton. Konieczny a declarat ca a fost un succes blocarea in justitie a procesului de formare a celor doua companii. FP spune ca Hidroelectrica pierde bani din contractul cu termocentrala Paroseni, de la care cumpara energie scumpa. Acest contract face parte din cele reclamate de FP la Bruxelles si investigate de Comisia Europeana. Trihenea a declarat pentru Jurnalul National ca societatea ana­lizeaza optiunea cumpararii unei termocentrale pentru a avea un sprijin in cazul in care in anii viitori vor mai avea loc alte secete ca aceea din acest an. El nu a spus la care se refera si nu a dat alte detalii.

'Noi am depus documentatia pentru clauza de forta majora in mai, dar am obtinut-o in septembrie. Ce faceam daca pana atunci nu aveam profit?', a intrebat el retoric. Hidroelectrica a invocat forta majora pentru a nu mai respecta contractele semnate, livrand cam 50% din cantitatile normale. Hidroelectrica vrea sa-si dubleze productia de energie pana in 2025, conform Strategiei de Dezvol­ta­re a companiei. Astfel, de la 17,3 TWh pro­dusi intr-un an mediu, compania vrea sa ajun­ga la 32,2 TWh. Acum sunt in executie re­teh­no­logizari care vor adauga 1,68 TWh pe an, la care se adauga proiecte noi in valoare de alti 1,22 TWh. La acestea se vor putea pune alti 4,66 TWh pe Dunare, plus un potential de 2,22 TWh in microhidrocentrale.

×
Subiecte în articol: economia