x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondul Proprietatea a răscumpărat acţiuni de 6,34 milioane de lei

Fondul Proprietatea a răscumpărat acţiuni de 6,34 milioane de lei

03 Oct 2011   •   15:53

Fondul Proprietatea (FP) a utilizat aproape integral fondurile pe care le-a avut la dispozitie pentru programul de rascumparare de actiuni proprii, achizitionand joi si vineri 0,1% din titluri, cu 6,34 milioane lei.

Anterior tranzactiilor de la finele saptamanii trecute, administratorul Fondului Franklin Templeton dispunea de circa 6,62 milioane lei pentru programul de rascumparare de actiuni FP, potrivit Merdiafax.

Astfel, Templeton mai are aproximatv 280.000 de lei pentru acest tip de tranzactii.

La inceputul programului, Fondul avea 120,3 milioane lei, cu care a sustinut pretul actiunilor astfel incat acesta sa nu scada accelerat.

De la listarea la BVB, la 25 ianuarie, actiunile FP au scazut cu 33%, de la 0,6495 lei la 0,4311 lei, la finalul sesiunii de luni.

Fondul a inceput sa rascumpere actiuni in a doua saptamana din luna mai, iar pana in prezent a ajuns sa detina peste 1,62% din actiunile proprii. De cand a ramas cu mai putini bani disponibili, Fondul a rarit achizitiile si a intrat la cumparare doar in sedintele in care preturile erau in scadere mai accelerata.

De cand a inceput programul de rascumparare, cotatia titlurilor FP a scazut pe bursa cu 19%, de la 0,535 lei.

Operatiunile de rascumparare sunt intermediate de casa de brokeraj Wood&Company Financial Services.

La inceputul lunii iulie, Franklin Templeton, administratorul Fondului, a anuntat ca recomanda actionarilor listarea secundara a Fondului la Bursa din Varsovia, in primul trimestru al anului 2012, prin vanzarea a maxim 10% din actiuni, pentru a creste vizibilitatea FP pentru investitorii straini precum si lichiditatea.

Franklin Templeton nu a precizat de unde vor proveni actiunile respective, insa in luna aprilie Greg Konieczny, manager de fond la FP, spunea ca pentru o listare pe alta bursa ar putea propune actionarilor utilizarea titlurilor rascumparate. In prezent, programul de rascumparare prevede ca la final actiunile proprii aflate in portofoliul FP sa fie anulate.

Pretul actiunilor Fondului a scazut in sedinta bursiera de luni cu 2,02%, la 0,4311 lei. Calculata la aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 5,939 miliarde lei (1,374 miliarde euro).

×