x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondul Proprietatea a semnat pe tăcute contractul de administrare

Fondul Proprietatea a semnat pe tăcute contractul de administrare

28 Feb 2010   •   00:00

Contractul de administrare a Fondului Proprietatea (FP) de către Franklin Templeton Investment Management a fost semnat joi pe tăcute după aproape 9 luni de tergiversări şI controverse.

Contractul de administrare a Fondului Proprietatea (FP) de către Franklin Templeton Investment Management a fost semnat joi pe tăcute după aproape 9 luni de tergiversări şI controverse.

Contractul va intra în vigoare după înscrierea Fondului în categoria organismelor de plasament colectiv la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Autoritatea pieţei de capital este ultima instituţie care a avizat actul, însă a condiţionat intrarea contractului în vigoare şi a dat un termen de 45 de zile pentru înregistrarea FP la CNVM.
Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat, la 10 februarie, forma finală a contractului de administrare cu Franklin Templeton Investment Management şi l-au mandat pe preşedintele Comisiei de Selecţie, Enache Jiru, să semneze contractul.
O dată cu instalarea administratorului privat, Fondul va începe procedurile de listare la Bursa de Valori Bucureşti.
Acţionarii Fondului sunt Ministerul Finanţelor, cu 59,83% din capitalul social, 75 de persoane juridice – 9,87% şi 3.123 de persoane fizice – 30,3%.

A treia companie din ţară

 

Fondul deţine acţiuni la crema companiilor energetice şI din industrie ale României: Petrom, GdF SUEZ, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexurile energetice Turceni, Rovinari, Craiova, Romgaz, Alro, Azomureş. Fondul Proprietatea este a treia companie ca valoare din ţară, după Petrom şI Orange, potrivit top 100 companii, realizat de Ziarul Financiar, cu o valoare de 3,5 miliarde de euro.
Pe parcurusl celor cinci ani de existenţă a sa, autorităţile şI conducerea Fondului au fost acuzate de micii acţionari că tergiversează listarea la bursă astfel încât “rechinii” să cumpere titluri la FP la preţ de nimic. Anul trecut se făceau tranzacţii cu acţiuni şI la 0,2 lei pe titlu, faţă de 1 leu cât e valoarea nominală. |ntre timp, pe bursa din Viena au fost lansate produse derivate pe titlurile FP, ceea ce a crescut între timp preţul acţiunilor cu 40%, până la 0,35 lei pe titlu.

Scandal continuu

 

Iniţial autorităţile au ales administratorul în vara anului trecut, după care Enache Jiru şi-a depus mandatul deoarece trebuia în acelaşi timp să şI semneze contractul şI să-l şI renegocieze, ceea ce este o contradicţie. Ulterior, după alegeri, a fost schimbat Consiliul de Supraveghere dar şI directoratul Fondului, ceea ce a condus la un scandal mediatic. Acest fapt s-a produs deoarece foştii membri au primit despăgubiri pentru încetarea contractelor înainte de termen, deşi puteau semna chiar ei actul cu Franklin Templeton. |n plus, scandalul a dus la scăderea salariului lui Ionuţ Popescu, actualul director, la nivelul de 4.800 de lei al unui secretar de stat.
Fosta şefă a FP, Daniela Lulache, câştiga lunar 13.000 de euro pe lună fără sporuri şi bonusuri. Ea a primit în 2009 de la fond 1,86 milioane de lei, 441.000 de euro, sub formă de indemnizaţii de conducere, bonus de performanţă şi compensaţii, potrivit declaraţiei de avere.
Directorul economic, Mihai Darie, şi cel juridic, Laura Constantin, au încasat anul trecut de la FP 1,12 milioane de lei (264.000 de euro), respectiv 1 milion de lei (238.000 de euro), banii reprezentând indemnizaţii pentru anul trecut, bonusuri pentru anii 2008 şi 2009 şi alte drepturi conform contractului de administrare legate de încetarea contractului înainte de termen. 

×
Subiecte în articol: redactie