De mâine, acţionarii Fondului Proprietatea îşi pot vinde participaţiile direct, fără a mai fi necesară listarea la bursă a fondului.
De mâine, acţionarii Fondului Proprietatea îşi pot vinde participaţiile direct, fără a mai fi necesară listarea la bursă a fondului. “În baza unei hotărâri de guvern care a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea, şi ca urmare a negocierilor cu Fondul Proprietatea, consiliul de administraţie al depozitarului central a luat decizia ca începând de luni să poată efectua cesiuni ale acţiunilor emise de către Fondul Proprietatea în baza prevederilor legii 31/1990 republicată”, a declarat Sergiu Pop. El a menţionat că hotărârea a fost luată pentru a simplifica procesul prin care foştii proprietari îşi pot valorifica titlurile primite în contul despăgubirilor şi a explicat că “cesiunea se face exact ca şi în cazul societăţilor comerciale închise, care nu sunt implicate pe o piaţă reglementată, ceea ce în esenţă simplifică modalităţile de cesionare a acestor acţiuni”.
ISTORIC.Fondul Proprietatea, creat în 2005 ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, are un capital social de 14,24 miliarde lei (circa 4,37 miliarde euro). Foştii proprietari pot opta pentru încasarea în numerar a cel mult 500.000 lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor primesc acţiuni la Fondul Proprietatea, ce vor putea fi tranzacţionate pe piaţa de capital odată cu listarea Fondului. În prezent, Fondul Proprietatea are deţineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic, dar şi-ar putea mări participaţia la unele din aceste firme. La începutul lunii decembrie 2007, numărul acţionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea a ajuns la 3.028, iar valoarea acţiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social, potrivit datelor afişate pe pagina de internet a Fondului. Planurile guvernului prevăd listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti şi la o bursă internaţională, din Londra sau New York.
Citește pe Antena3.ro