Fondul Proprietatea ar putea să iasă din acţionariatul OMV Petrom după listarea pe bursa londoneză, consideră Roxana Nica, director al companiei de informaţii financiare KeysFin, în condiţiile în care acţionarii OMV Petrom au aprobat marţi listarea secundară a companiei pe Bursa de Valori din Londra până la 31 decembrie 2016.
"Avem partea aceasta de vizibilitate pe pieţele externe prin această listare. Asta înseamnă că pe piaţa din România va creşte interesul de investiţie. Va creşte şi interesul de a investi în compania OMV Petrom, iar această companie ar avea acces mai facil la anumite surse de finanţare. Vor exista finanţatori externi care poate vor fi interesaţi. Este un semnal de stabilitate, ceea ce este un punct bun pentru ţara noastră. Poate este şi un punct prin care Fondul Proprietatea ar putea să iasă ca acţionar din OMV. Este doar o speculaţie. Nu se ştie ce va fi exact", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Roxana Nica.
Acţionarii OMV Petrom au aprobat listarea secundară a OMV Petrom pe Bursa de Valori din Londra prin emisiune de certificate de depozit având la bază acţiuni suport, această aprobare fiind valabilă până la data de 31 decembrie 2016, potrivit raportului transmis Bursei de Valori Bucureşti.
"În prezenţa acţionarilor reprezentând 93,34693% din capitalul social şi 93,34727% din totalul drepturilor de vot, cu votul afirmativ al acţionarilor reprezentând 72,70326% din capitalul social şi 77,88500% din totalul voturilor deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi, aprobă listarea secundară a OMV Petrom pe Bursa de Valori din Londra prin emisiune de certificate de depozit având la bază acţiuni suport, acţiuni existente ale OMV Petrom, ce se intenţionează a fi admise la listare pe lista oficială a Autorităţii de Supraveghere Financiară din Marea Britanie şi admise la tranzacţionare pe piaţa principală a Bursei de Valori din Londra, această aprobare fiind valabilă până la data de 31 decembrie 2016", se arată în document.
Potrivit companiei, listarea secundară avută în vedere este de aşteptat să conducă la diversificarea bazei de acţionari, creşterea vizibilităţii, extinderea acoperirii de către brokeri internaţionali şi îmbunătăţirea lichidităţii de tranzacţionare a societăţii.
OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.