Dinainte de a fi listat la Bursa, cererea pentru actiunile Fondului Proprietatea (FP) este de circa un miliard de euro, spune Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de Supraveghere al FP. Oficialul este increzator ca valoarea actiunilor va creste peste valoarea nominala.
Jurnalul National: Fondul Proprietatea a fost inventat ca un vehicul de despagubire pentru proprietatile confiscate de comunistiâ¦
Nicolae Ivan: ⦠Si pentru a introduce in economie transparenta si regulile economiei de piata in societati care vor ramane ale statului.
Acestea sunt grijile altcuiva, nu ale celor care asteapta despagubirile. Nu s-a decis cotarea la Bursa a Fondului, ca ei sa-si capete mai repede banii? Este Bursa cea mai buna cale de despagubire?
Raspunsul poate fi controversat, dar eu sincer cred ca este cea mai buna. Este cea mai buna forma de democratie economica. Utilizarea Bursei pentru tranzactionarea Fondului Proprietatea are doua scopuri. Unu: de a oferi o piata celor care vor sa vanda, pentru ca, din necesitati proprii, vor sa intre cat mai repede in posesia banilor gheata si doi: fondul este si un mecanism de investitie. Avem deja actionari care au primit fiecare actiuni in valoare de peste un milion de euro.
⦠In valoare nominalaâ¦
Da. Sunt bani care aduc mai multe profituri prin Fond, decat daca sunt tinuti in banca.
Garantii
Dumneavoastra ati garantat ca, prin vanzarea actiunilor, actionarii Fondului isi vor primi cel putin valoarea lor nominala, echivalenta in total cu circa 3,9 miliarde de euro. Dar nu puteti garanta ca pe piata actiunile ar putea sa scada sub valoarea lor nominala.
Este posibil sa scada, dar nu probabil. Pentru ca activele care se afla in fond au o calitate care ma fac sa fiu increzator ca valoarea actiunilor va creste peste valoarea nominala.
⦠Aferenta titlurilor de despagubireâ¦
Nu vor scadea sub aceasta valoare, pentru ca deja construim o cerere de actiuni suficient de mare care sa produca cresterea.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
Trebuie sa mai garantati ceva. Ca valoarea actiunilor va acoperi si comisioanele cerute de societatile de brokeraj si nu numai, care vor fi mari la tranzactii de 1 milion de euro. Le garantati?
Stiti cat este un comision notarial pentru valori comparabile? Mult mai mare decat costurile brokerilor la Bursa pentru tranzactionarea aceleiasi valori. Iar comisionul nu apare decat pentru cei care vor sa vanda, pentru ca au foarte mare nevoie de lichiditati. De aceea va trebui sa plateasca un pret, pentru graba. La fel ar fi fost si daca ar fi primit nu stiu ce activ in natura ca despagubire. Fiind intr-o situatie exceptionala, ar fi obtinut un pret mai mic, pentru ca si situatiile exceptionale au pretul lor in economia de piata.
Saptamana trecuta ati lasat sa se inteleaga ca Guvernul ar putea sa interzica tranzactionarea lor inaintea listarii Fondului la Bursa.
Am spus doar ca Senatul a cerut Guvernului sa gandeasca un mecanism transparent de tranzactionare a drepturilor actionarilor inainte de listare. Problema nu se pune in termeni de legalitate, tranzactiile prin notariate pot fi o solutie atata vreme cat modalitatea este transparenta.
Adica sa stim la ce preturi se vor face tranzactiile?
Este o discutie pur principiala. Eu nu am competenta sa decid in aceasta problema. Problema este de a organiza aceasta piata. Ca presedinte al Fondului, ma intereseaza sa am o piata reglementata, ca sa pot sa aduc marii cumparatori, care sa asigure un volum de cumparare suficient de mare, ca sa echilibreze eventuala oferta grabita.
Cererea si oferta
Cum ramane cu justa despagubire?
Justa despagubire apare cand eu va dau o casa, aur sau actiuni, un activ valoros si va creez conditii sa le vindeti. Cu cat vindeti este treaba dumneavoastra. Responsabilitatea este a vanzatorului, daca o vinde in pierdere. Eu garantez ca daca va dau o hartie care face 100 de lei, atunci acea hartie chiar poate fi vanduta cu 100 de lei. Daca ati vandut-o cu 90 e problema dumneavoastra. Daca va dadeam aur si nu actiuni, 100 de grame de aur, intrebarea era aceeasi: cu cat se vinde pe piata gramul de aur? Cand sa-l vand? Si daca urmasilor lui Malaxa li s-ar fi dat fabricile, tot pe o piata ar fi trebuit sa le vanda.
Si daca la Bursa pretul se prabuseste dupa listare, din cauza vanzarilor masive?
Pentru ca pretul sa nu se prabuseasca, e nevoie de o cerere mai mare decat oferta. In prezent, desfasuram un proces de marketing. Pot sa va spun ca exista deja o presiune de cumparare pe care am construit-o astfel.
Daca deja ati construit-o, cat face?
O sa cer tuturor fondurilor de investitii care si-au exprimat interesul de cumparare sa estimeze cam de cat vor sa cumpere. In opinia mea, interesul - presiunea de cumparare - este de circa un miliard de euro, pe baza discutiilor de pana acum. O buna parte dintre acesti potentiali cumparatori a fost adusa de banci si de case de brokeraj din Romania.
Influente politice
Nu se va eroda dramatic presiunea de cumparare, daca evaluarea independenta a activelor Fondului nu se va produce in scurta vreme de la cotarea acestuia la Bursa?
Ne straduim sa facem publica, incepand de saptamana viitoare, valoarea contabila a societatilor din portofoliu, astfel incat fiecare sa-si faca socotelile. Daca ea va duce la 3,9 miliarde de euro, inseamna ca suntem cinstiti.
Valoarea contabila este buna doar pentru contabili. Nu spune mare lucru investitorilor.
Hai sa facem diferenta intre restaurantul familial din colt, a carui valoare de piata s-ar putea sa fie mai mica decat cea contabila, si Hidroelectrica, Loteria Romana sau altele, care pe piata fac mai mult decat in contabilitate. Am mai facut o data o socoteala simpla: actiunile companiilor cotate din portofoliul nostru fac cam 1,2 miliarde de euro, de la BCR avem peste 140 de milioane, avem 20% din RomTelecomâ¦
Nu aveti.
Ba da, din oferta publica de actiuni care se va face.
Deci nu le aveti, nici nu stiti cat valoreaza.
Este o promisiune ferma. Cineva care nu vine din domeniu nu intelege. Pentru un mare investitor sofisticat, promisiunea conteaza, caci el stie ca, pe piata, valoarea are o componenta de perceptie, cat crede fiecare ca face. Si cifra 3,9 miliarde va fi intotdeauna o valoare de perceptie, dincolo de analiza. Intr-o economie de piata nu exista acea valoare intrinseca, incontestabila, despre care ni s-a vorbit inainte de 1989, ci pretul pe care cineva este dispus sa-l plateasca pana la urma.
Decizia Comisiei Nationale de Valori Mobiliare de a permite cotarea la Bursa a Fondului va fi una politica?
Absolut politica. Toate deciziile umane sunt politice.