x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FONDUL PROPRIETATEA/Criza îi sărăceşte pe despăgubiţi

FONDUL PROPRIETATEA/Criza îi sărăceşte pe despăgubiţi

28 Feb 2009   •   00:00

Păgubiţii regimului comunist vor simţi foarte puternic criza economică mondială, pentru că Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat în 2008 pierderi imense, de 3,42 miliarde de lei, circa 930 de milioane de euro, din cauza devalorizărilor de pe Bursă ale Petrom, Transelectrica şi Alro.



Devalorizarea activelor Fondului Proprietatea (FP) ar putea duce la reducerea cu o treime a numărului de acţiuni sau la scăderea valorii nominale pe fiecare titlu, ambele variante afectând cuantumul despăgubirii pentru deţinătorii de acţiuni la Fond. "Vom prezenta Guvernului scenarii alternative cu privire la această problemă", a declarat ieri Dana Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea. Ea a adăugat că din moment ce valoarea contabilă pe acţiune a scăzut de la valoarea nominală de 1 leu la 0,77 lei pe titlu, s-ar putea opera ori reducerea numărului acţiunilor, ori reducerea valorii nominale.

COMPLICAREA PROBLEMEI
Mai întâi, cei care deja au fost despăgubiţi de statul român cu acţiuni la FP nu şi-au putut ridica cuantumul despăgubirii stabilite, deoarece FP nu a fost listat la Bursă. Ei au putut totuşi să vândă acţiuni fără ca FP să fie prezent pe piaţa de capital, prin tranzacţii directe, dar au ieşit în minus cu 40%-60%, deoarece acţiunile se vând sub valoarea nominală.

În martie 2008, Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CEDO) de la Strasbourg a decis că "Fondul Proprietatea nu funcţionează actualmente într-o manieră susceptibilă să ducă la acordarea efectivă a unei despăgubiri".

Legislaţia prevede că Fondul are un capital social de 14,24 miliarde de lei împărţit în 14,24 miliarde de acţiuni. Raportul Finevex de evaluare a activelor (FP) arăta că valoarea activelor care formează capitalul social era de fapt de 13,27 miliarde de lei, cu 966,7 milioane de lei sub valoarea capitalului  FP. Potrivit legii, dacă prin raportul de evaluare se constată că valoarea activelor nu coincide cu valoarea capitalului social stabilită iniţial prin hotărârea Guvernului privind înfiinţarea Fondului, acţiunile corespunzătoare "valorii lipsă se consideră neplătite şi aparţin în întregime statului român". Între timp, statul a mai vărsat la capitalul social 351,75 milioane de lei, dar tot are 4,63% din acţiuni blocate, pentru că sunt neplătite.

Acum, statul ar trebui teoretic să pompeze în FP sub formă de acţiuni sau bani 3,89 miliarde de lei, cât este pierderea de valoare în 2008. Lulache a refuzat să dezvăluie propunerile pe care le va pune Guvernului pe masă pentru păstrarea valorii activelor.

PROFITUL, LA MĂNA CNVM
"Ordinul 75 din 2005 al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM - n.r.) ne obligă să raportăm deprecierea activelor ca pierdere", a mai spus Lulache. În cazul în care ordinul va fi modificat, devalorizarea nu ar fi încorporată ca pierdere, iar FP ar putea raporta un profit net de 465,6 milioane de lei", a mai spus Lulache, care a completat că este mai mare faţă de profitul net de 313,1 milioane de lei din 2007. CNVM a anunţat ieri că doreşte să modifice ordinul respectiv, astfel încât ajustările să nu intre în contul de profit şi pierdere.

Astfel, Fondul ar putea acorda drept dividende 50% din profitul net, ceea ce ar însemna circa 233 de milioane de lei. Din aceştia, Finanţele ar putea primi suma de 160 de milioane de lei, corespunzătoare celor 69,38% din acţiuni. Aceşti bani sunt aşteptaţi mai departe de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor pentru a putea da în continuare despăgubiri celor care refuză plata în acţiuni la Fond şi vor bani. 8.014 dosare pentru despăgubiri erau înregistrate la ANRP la finele lui 2008, cererile pentru bani totalizând 923,56 milioane de de lei, în timp ce acelea pentru despăgubiri la FP însumau 3,76 miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: economic milioane acţiuni valoarea