Fondul Proprietatea se va opune semnarii unui contract intre Nuclearelectrica si grupul siderurgic ArcelorMittal care nu se va face la pretul pietei, a declarat azi Greg Konieczny, managerul de fond al companiei.
"Vom face totul posibil ca acest contract dintre Nuclearelectrica si Mittal sa nu se intample. Orice contract trebuie sa se bazeze pe pretul pietei si avem deja unul", a declarat el in cadrul unei conferinte.
Anterior, Mittal a facut pe OPCOM o cerere de oferta pentru o cantitate de 3 TWh pe doi ani. Contractul a fost primul care nu mentiona un pret ferm, ci o formula care introducea atat ponderea energiei in costurile Mittal, in jur de 9,2% din total, dar si unele elemente arbitrare. Nuclearelectrica urma sa raspunda ofertei prin scoaterea de energie din cosul reglementat, plus o parte achizitionata de la complexurile energetice Rovinari si Turceni. Surse din sectorul energetic au declarat pentru Jurnalul National ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) nu a avizat aceasta operatiune. Cererea a fost apoi retrasa de pe OPCOM.
Ulterior, mai multi oficiali ai Mittal s-au intalnit cu premierul Mihai Razvan Ungureanu si ministrul Economiei Lucian Bode unde li s-a prezentat "angajamentul" companiei pentru Romania si "dificultatile" cu care se confrunta. ArcelorMittal a luat in ultimii doi ani electricitate de la Hidroelectrica printr-un tertip bursier, insa contractul a expirat la inceputul acestui an. In plus, Hidroelectrica este in forta majora din cauza secetei si nu mai produce decat 50-60% din cantitatile normale.
In privinta contractelor hidro, in privinta carora Consiliul Concurentei a demarat o investigatie, Konieczny a mai spus ca "e o buna sansa ca acestea sa fie istorie in curand".
Actionarii Fondului Proprietatea au mai adoptat astazi programul de vanzari de active, in urma caruia compania ar putea obtine 527,6 milioane de euro. "Asta nu inseamna ca suntem fortati sa le vindem sau ca vom vinde la orice pret", a completat Konieczny.
Cele 13 companii la care FP vrea sa vanda pachete minoritare sunt firme de distributie si furnizare a electricitatii si gazelor. Unele dintre acestea au fost privatizate, cum e cazul fostelor Distrigazuri ajunse in proprietatea E.ON si GdF SUEZ, altele au ramas la stat, cum e cazul celor trei filialele de distributie a electricitatii ramase in posesia Electrica. La acestea se adauga pachete minoritare la trei filiale de distributie si doua de furnizare detinute de Enel.
Fondul Proprietatea estimeaza ca va efectua primele tranzactii pana la finele anului. Konieczny a afirmat ca exista deja cateva companii interesate de aceste pachete dar nu a mentionat numele acestora si nu a detaliat despre ce pachete e vorba.
Tot astazi s-a votat in AGA si listarea pe bursa de la Varsovia. Aceasta este este estimata sa aiba loc pana la finele acestui an. "Cu o capitalizare de 2,5 miliarde de dolari, FP va fi in top 15 companii listate la Varsovia. Promovarea FP inseamna si promovarea Romaniei", a precizat managerul. El a mai spus ca in Polonia exista fonduri de pensii in valoare totala de 80 miliarde de dolari si care nu au voie sa cumpere actiuni in afara Poloniei, asa ca listarea in aceasta tara e numai potrivita. El a dat si un exemplu - listarea companiei cehe NWR, care detine mai multe mine de carbune in Cehia, si care s-a listat concomitent atat la Praga, cat si la Varsovia si la Londra.