Introducerea impozitului forfetar are ca scop reducerea corupţiei la exercitarea controalelor la activităţile de servicii, simplificarea administrativă la întreprinzător şi la instituţiile statului, precum şi echitate pentru mediul de afaceri. Mai exact, toţi cei care produc venituri trebuie să plătească un impozit. Impozitul forfetar, despre care se tot vorbeşte în ultima perioadă, ar urma să se aplice decât anumitor categorii de servicii, respectiv pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de înfrumuseţare, spălătorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de încălţaminte etc., potrivit unor clarificări făcute de Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de Afaceri.
“Impozitul forfetar se va aplica, dacă se va introduce, decât anumitor categorii de servicii – pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de infrumuseţare, spălatorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de încălţăminte etc. –, la care cheltuiala administrativă pentru plata impozitului pe profit este mare şi pentru întreprinzător, şi pentru stat (ca să verifice şi să controleze fiecare locaţie). În acest moment, impozitul forfetar pentru care se face analiza şi studiu de impact NU este impozitul minim aplicat de Guvernul Boc”, a explicat Maria Grapini.
Aceasta a mai spus că impozitul forfetar ar urma să fie calculat în funcţie de capacitatea locaţiei, calitatea amplasamentului, precum şi de tarifele medii adecvate locaţiei. Astfel, sumele de plată nu vor fi egale pentru toate serviciile. Grapini crede că activitatea de control se va simplifica, deoarece va exista o evidenţă a societăţilor din fiecare categorie de servicii, precum şi o grilă stabilită de plată a impozitului.
Oficialul a dat asigurări că studiul de impact se va face după ce va discuta cu toate asociaţiile profesionale şi patronale în vederea stabilirii cuantumului şi categoriile de servicii cărora li se va aplica impozitul forfetar. “Nu sunt de acord cu introducerea unei noi taxe, taxă ce se va aplica tot celor care funcţionează legal şi îşi plătesc dările către stat. Noi am cerut autorităţilor să scoată turismul la alb, adică să terminăm cu evaziunea fiscală din agroturism, care estimăm că se ridică la circa 80%. Am transmis o scrisoare în acest sens către premier, şi aşteptăm să vedem ce se va întâmpla”, ne-a explicat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Citește pe Antena3.ro