x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fost secretar de stat al Elenei Udrea a fost reţinut pentru 24 de ore

Fost secretar de stat al Elenei Udrea a fost reţinut pentru 24 de ore

de Elena Stan    |    25 Mar 2012   •   11:44

Ioan Andreica, fost secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii si Rusu Liviu Mihai, presedintele Consiliului Judetean Bistrita Nasaud (CJ Bistrita), ambii membri ai PDL au fost retinuti sambata, pentru 24 de ore, pentru savarsirea mai multor infractiuni grave, potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Ioan Andreica, fostul angajat al Elenei Udrea, a fost retinut pentru trafic de influenta, dare de mita, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, instigare la spalare de bani in forma continuata, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, potrivit DNA. Inainte de retinerea de sambata, Ioan Andreica a mai fost audiat la DNA, si anul trecut, timp de aproximativ trei ore, la iesirea din sediul Directiei declarand ca nu este vinovat si ca nu putea semna niciun contract "fara ca ministrul (Elena Udrea -nr.) sa stie"!. De asemenea, Rusu Liviu Mihai a fost retinut pentru luare de mita si pentru folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor.

Alaturi de acestia au fost retinute mai multe persoane. Popescu Lazar, administrator al mai multor societati comerciale, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: asociere in vederea savarsirii de infractiuni, trafic de influenta in forma continuata, spalare de bani in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, exercitarea de comert in favoarea si pe seama unor societati constituite in tara straina, infractiune prevazuta in Legea societatilor comerciale.

Sabau Ioan Claudiu in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
asociere in vederea savarsirii de infractiuni si trafic de influenta, in forma continuata.
Stanescu Mihai, administrator al SC DUO MAT SRL, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: fals in inscrisuri sub semnatura privata,
fals intelectual prevazut in Legea contabilitatii, doua infractiuni de spalare de bani.

Palade Adrian, fost subordonat al lui Ioan Andreica, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata si spalare de bani in forma continuata.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2009, inculpatii Popescu Lazar si Sabau Ioan Claudiu au constituit o asociere infractionala, sprijinita de Andreica Ioan, ce avea ca scop adjudecarea in mod fraudulos a unor licitatii publice de catre mai multe societati comerciale clientelare de la care primeau in schimb bani sau lucrari in subcontractare si, in anumite cazuri, chiar subcontractarea in totalitate a lucrarilor. Asocierea avea ca scop exercitarea influentei pe langa demnitari sau functionari publici cu influenta asupra persoanelor cu putere de decizie in atribuirea unor astfel de licitatii. In principal, erau vizate lucrari de proiectare si executie de drumuri, canalizari, reabilitari de constructii, proiectare si executie a unor centre de management a deseurilor, etc.

In acest scop, dupa identificarea de catre inculpatul Sabau Ioan Claudiu a firmelor interesate de efectuarea unor astfel de lucrari, inculpatul Popescu Lazar, ce avea rol coordonator in cadrul grupului, incheia cu firmele respective contracte de consultanta in valoare de 15.000 de euro (la incheierea contractului) plus intre 5 si 7% din valoarea lucrarilor adjudecate. Aceste contracte erau fictive pentru ca sumele incasate sub aceasta aparenta erau de fapt comisioanele membrilor grupului cat si sumele acordate cu titlu de foloase necuvenite functionarilor publici implicati in procedurile de achizitii si foloasele acordate persoanelor ce exercitau traficul de influenta.
In baza acestui mecanism, in cursul anului 2009, inculpatii Popescu Lazar, Andreica Ioan si Sabau Ioan Claudiu au pretins de la reprezentantii unui consortiu constituit din doua firme suma totala de 345.002 euro (din care 12.075 euro pentru Andreica Ioan, 120.752 pentru Popescu Lazar si 34.500 euro pentru Sabau Ioan Claudiu), reprezentand 5% din valoarea contractului 'Reabilitarea si inchiderea depozitelor de deseuri urbane, precum si a celor rurale neconforme din judetul Bistrita – Nasaud', pentru a interveni pe langa persoane cu functii de decizie din cadrul Consiliului Judetean Bistrita Nasaud in scopul de a-i determina sa atribuie acest contract consortiului format din cele doua firme. De asemenea, inculpatii au pretins si primit de la una din aceste doua firme suma de 100.000 de euro pentru a i se atribui acelasi contract.

Inculpatul Andreica Ioan a pretins de la o alta societate comerciala suma de 1.200.000 euro (din care 100.000 de euro in nume propriu) pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante.

De la o alta firma, Andreica Ioan a pretins suma de 200.000 de euro pentru a-si exercita influenta asupra reprezentantilor CJ Bistrita Nasaud in vederea deblocarii platilor. In acest context, inculpatul Rusu Liviu Mihai, presedintele CJ Bistrita, a pretins suma de 100.000 euro in scopul aprobarii unor plati pe baza de documente false si pentru prestatii fictive in cadrul contractului 'Reabilitarea si inchiderea depozitelor de deseuri urbane, precum si a celor rurale neconforme din judetul Bistrita – Nasaud', program finantat cu fonduri europene. Din suma pretinsa, Rusu Liviu Mihai a primit de la Andreica Ioan suma de 75.000 de euro.

Pentru a crea aparenta de legalitate a primirii acestor sume, inculpatii Popescu Lazar, Andreica Ioan si Sabau Ioan Claudiu au incheiat contracte de consultanta ce atesta operatiuni comerciale fictive. In anul 2010, inculpatul Palade Adrian, fost subordonat al lui Andreica Ioan la M.D.R.T., a incheiat un numar de 7 contracte ce atesta in fals prestarea unor servicii de consultanta/intermediere cu mai multe firme pentru a disimula provenienta si circulatia sumei de circa 196.000 de euro pretinsa si primita de Andreica Ioan de la Popescu Lazar pentru traficarea influentei asupra unor functionari in vederea atribuirii unor licitatii publice catre firmele clientelare. In cursul anului 2011, inculpatul Stanescu Mihai, in calitate de administrator al SC DUO MAT INVEST SRL, pe baza unor contracte fictive, a incasat sume de bani rezultate din infractiunile de coruptie descrise mai sus, pentru ca acestea sa ajunga la membrii grupului.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La datele de 23 si 24 martie 2012, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore, urmand a fi prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pe termen de 29 de zile.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

×