x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Frânarea economiei, pericol pentru pensii

Frânarea economiei, pericol pentru pensii

de Dan Straut    |    23 Ian 2020   •   12:21
Frânarea economiei, pericol pentru pensii

Economia românească îşi va încetini creşterea în 2020, iar politica fiscală a devenit un factor de risc major, astfel că şansele de majorare cu 40% a pensiilor în acest an se reduc la jumătate, au anunţat ieri experţii OTP Asset Management.

„În România, ne așteptăm la o încetinire a creșterii economice la aproximativ 2,7% în 2020, întrucât se așteaptă ca politica fiscală să se înăsprească în conformitate cu intenția pe termen lung a noului Guvern de a ajunge la un deficit de 3%. Creșterea mai mică a salariilor și scăderea nivelului ocupării forței de muncă în sectorul public vor influența negativ consumul. Cu toate acestea, începând cu luna septembrie 2020 majorarea semnificativă a pensiilor va începe din nou să alimenteze cheltuielile casnice”, a declarat Dragoş Manolescu, director general adjunct al companiei. El a precizat că, în condiţiile în care veniturile bugetare cresc mai lent decât cheltuielile, „şansele de majorare a pensiilor cu amploarea anunţată sunt de doar 50%”.

Important de reținut este, de asemenea, că economia românească în forma sa actuală este vulnerabilă la șocurile externe negative. De exemplu, o încetinire ciclică a economiei europene „ar putea duce la ieșiri de capital, o slăbire mai accentuată a leului, obligând guvernul și BNR să înăsprească condițiile, împingând creșterea economică spre zero sau chiar sub zero”, a mai spus analistul. (Dan Străuţ)

Bugetul e plin de găuri, ca un şvaiţer. Dacă le umplem, putem face orice. Dacă nu, creşterea pensiilor va fi sub semnul întrebării.

 

Dragoş Manolescu

director general adjunct al OTP Asset Management

×