x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franciza - Afaceri bune sub marcile altora

Franciza - Afaceri bune sub marcile altora

de Adrian N. Ionescu    |    27 Feb 2006   •   00:00
Franciza - Afaceri bune sub marcile altora

Romania atrage tot mai multi detinatori de marci straine, care vor sa-si dezvolte retele de franciza. Desi remarcabila, dezvoltarea acestei piete este tinuta in loc de diferentele mari de dezvoltare dintre provincie si Capitala.

De la an la an, tot mai multe firme straine penetreaza piata Romaniei lansand retele de franciza, dar dezvoltarea acestui tip de afaceri este inca tinuta in loc de specificul economiei romanesti. "Chiar daca s-a diversificat foarte mult tipologia afacerilor, tot retailerii (lanturile de magazine - n. r.) sunt cei mai numerosi detinatori de marca (francizori) care vin pe piata noastra", spune Razvan Blid, directorul CHR Consulting, firma organizatoare a celei de a II-a editii a Salonului International de Francize RoFrancize, care a avut loc in perioada 24-26 februarie la Bucuresti. Vanzarile cu amanuntul depind inca de puterea de cumparare a romanilor si, in plus, "exista inca un decalaj mare intre ce se intampla in Bucuresti si dezvoltarea in provincie", adauga Blid.

TRIBUT. Volumul afacerilor desfasurate in franciza a fost anul trecut de circa un miliard de euro, cu circa 35% mai mare ca in 2004. Afaceri in franciza se fac cu circa 170 de marci, dintre care mai mult de un sfert sunt romanesti. Totusi, dezvoltarea sistemului plateste inca tribut dezvoltarii inegale a economiei. "In multe cazuri, in optiunile intreprinzatorilor, franciza se mai bate cu domeniul imobiliar clasic. De pilda, este de asteptat ca lanturile mari de retail (H&M sau C&A) sa vina si la noi, dar aici este nevoie de un capital de pornire de 3,5 milioane de euro, respectiv de spatii comerciale de cel putin 4.000 mp. Ca sa nu mai vorbim ca una dintre grijile francizorului este ca partenerul roman sa fie o persoana curata, ca sa zic asa", spune directorul CHR. "Chiar si la niveluri mai mici de investitie, oamenii de afaceri romani inca ezita intre a beneficia de garantiile unor retete verificate de afaceri in franciza si a primi chirii sau a specula investitia imobiliara", precizeaza Razvan Blid.

NOUTATILE. Francizele mici ca volum de afaceri continua sa largeasca varietatea domeniilor de activitate atacate. De pilda, cele sase noi marci internationale care s-au lansat la Salonul RoFrancize sunt AION (Grecia), importator si retailer de covoare, DAMA Service (Italia - servicii de reumplere cartuse de imprimanta), FasTracKids (SUA - educatie copii intre 3 si 6 ani), Contours Express (SUA - fitness pentru femei), RFC (Austria - dozatoare) si Franchise Net (Elvetia - consultanta). Plaja investitiilor pe care trebuie sa le faca un partener roman pentru a intra in retelele marcilor amintite se intinde intre cel putin 12.500 de euro (DAMA Service) si 200.000 de euro (AION).

De altfel, inca se mai gasesc francize pe piata, mai ales in domeniul serviciilor, unde nu este nevoie de spatii sau de multe echipamente, in care se poate intra cu pana la 30.000 de euro.

Pe de alta parte, "mediul romanesc este atractiv pentru ca promite crestere economica. La noi recuperarea investitiei dureaza pana la un an si jumatate, in timp ce teoreticienii domeniului spun ca, in general, aceasta perioada este de 3 ani", conchide Razvan Blid. Organizatorul RoFrancize crede ca deja se poate estima ca la viitoarea editie a Salonului vor fi circa 60 de participanti, fata de cei 34 de anul acesta. La a II-a editie a unui eveniment similar de la Budapesta au participat 80 de expozanti.

FRANCIZA NECESITA INVESTITII
Pentru a intra in afaceri de tipul francizei, un intreprinzator (francizatul) trebuie sa investeasca in activele corporale de care are nevoie afacerea (cladiri si echipamente), care raman in proprietatea sa. Mai trebuie sa dovedeasca francizorului (detinatorului marcii sub care se va desfasura afacerea) ca are forta financiara necesara.

Francizatul beneficiaza de secretele prin care marca are succes international, iar francizorul percepe o taxa de franciza, plus una de intrare in retea.

Potrivit specialistilor, francizorul apreciaza mai mult la un francizat fie calitatile manageriale si umane, fie forta financiara, dar nelipsita de pricepere in afaceri.
×
Subiecte în articol: economic afaceri franciza