x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Francul elvetian VA RAMANE SCUMP pentru mult timp!

Francul elvetian VA RAMANE SCUMP pentru mult timp!

de Dan Constantin    |    24 Ian 2015   •   19:47
Francul elvetian VA RAMANE SCUMP pentru mult timp!

Moneda elvetiana isi va pastra pentru multe luni raportul de suprematie asupra Euro, considera expertii financiari citati de Tribune de Geneve.

Decizia de a renunta la raportul fix de schimb cu Euro, de 1,20 CHF, a fost impusa de o realitate economica pe care mediile bancare o anticipau, releva analistii.

Planul Bancii Central Europene de a injecta peste 1.000 de miliarde euro in economiile din zona ei de jurisdictie justifica decizia Bancii Nationale a Elvetiei. Nivelul redus al datoriei Elvetiei, somajul mic si competitivitatea economiei sunt, potrivit expertilor citati de publicatia din Geneva, suportul pentru un raport supraunitar intre CHF si Euro.

Publicatia elvetiana mentioneaza ca alte monede din afara zonei Euro sau a Dolarului USA (coroana suedeza si corona daneza) au mijloace reduse de a se apara.
Pentru piata financiar bancara din Romania apare tot mai limpede ca masurile de protectie fata de scumpirea CHF sunt greu de luat prin masuri administrative sau presiuni politice interne care nu pot influenta cursul real leu/franc elvetian.

×