Franklin Templeton a anunţat că unele acţiuni pe care Fondul Proprietatea le deţine la anumite companii sunt "fără speranţă" şi, ca atare, vor fi vândute imediat ce compania americană va deveni administrator la FP.
"Se ştie care este valoarea nominală a acţiunilor, de 1 leu, se ştie la cât se tranzacţionează acum, de 0,4-0,5 lei, însă nu putem spune exact cât de subevaluat este Fondul. Putem să ne facem o idee, având în vedere că jumătate din companiile din portofoliu sunt listate, şi asta poate da indicii asupra preţului. Unele companii din portofoliu s-ar putea să fie «fără speranţă», şi atunci va trebui să le vindem, însă sunt şi altele la care vrem să ne creştem participaţiile", a afirmat Mark Mobius, preşedintele Franklin Templeton Investment Management.
LISTARE ÎN SEPTEMBRIE
Mobius a făcut afirmaţiile în contextul discuţiilor despre listarea FP la bursă. El a precizat că va putea lista FP la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în luna septembrie a acestui an dacă Franklin Templeton va prelua în administrare compania la 1 iulie. Mobius a spus că pentru a lista FP şi la Londra, Fondul trebuie să scape de acţiunile fără valoare, însă nu a dat detalii despre aceasta.
"Dacă mergem la Londra, trebuie să vindem unele acţiuni, dar trebuie să discutăm cu Guvernul. Am putea să majorăm capitalul Fondului, pentru că trebuie să capitalizăm companiile din portofoliu, însă trebuie să vedem cum facem acest lucru fără a dilua participaţiile actualilor acţionari. O soluţie ar fi ca Guvernul să vândă din acţiunile sale sau Fondul ar putea emite alte acţiuni pe care să le vindem", a adăugat el.
Mobius a afirmat că vrea listarea directă a Fondului şi este împotriva tranzacţionării acţiunilor FP pe un sistem extrabursier.
RESTRUCTURARE ENERGETICĂ
Întrebat dacă este de acord cu programul Guvernului de înfiinţare a celor două companii naţionale în sectorul energiei, Mobius s-a declarat favorabil acestei iniţiative.
"Programul Guvernului pentru a face sectorul energetic mai competitiv este bun şi vom colabora cu autorităţile. Diversificarea nu va fi o problemă", a afirmat el.
Cele două companii, Electra şi Hidroenergetica, vor fi înfiinţate prin reorganizarea unor societăţi energetice, iar FP are participaţii la unele dintre acestea. Adriean Videanu, ministrul Economiei, a promis păstrarea echivalentului valoric al Fondului în noile societăţi energetice.
Electra va conţine cele trei complexuri energetice din Oltenia (Craiova, Turceni, Rovinari), Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), Nuclearelectrica şi sucursalele hidro Vâlcea, Slatina şi Târgu-Jiu. Hidroenergetica va conţine restul Hidroelectrica, Compania Naţională a Huilei (CNH), Elcen Bucureşti, Electrocentrale Deva şi termocentrala Paroşeni. FP deţine acţiuni la Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi cele trei complexuri energetice.