x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franks: România ar putea amâna vânzarea de acţiuni la unele companii de stat

Franks: România ar putea amâna vânzarea de acţiuni la unele companii de stat

de Daniel Ionaşcu    |    07 Feb 2012   •   11:28
Franks: România ar putea amâna vânzarea de acţiuni la unele companii de stat

Romania ar putea amana vanzarea de actiuni la mai multe companii de stat in acest an, din cauza numarului mare de aprobari necesare din partea autoritatilor, procesul de avizare fiind mai indelungat decat se estima, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, citat de Bloomberg.

El nu a numit societatile vizate si a mentionat ca statul va incerca sa vanda actiuni la alte companii inainte de o noua tentativa de vanzare a pachetului de actiuni la Petrom pe care nu a reusit sa-l listeze la bursa printr-o oferta secundara in vara anului trecut.

"Au fost cateva cazuri in care reformele nu sunt implementate asa de rapid precum s-a anticipat si vom fi nevoiti sa mutam unele companii mai jos pe lista privatizarilor. Nu este o chestiune de angajament. Am stiut intotdeauna ca agenda reformelor companiilor de stat este extrem de ambitioasa si aveau sa apara ceva intarzieri", a spus Franks. Duminica, Franks a evitat sa se pronunte despre posibilitatea amanarii vanzarii de actiuni. La acel moment premierul Boc nu isi daduse inca demisia.

Raiffeisen crede ca nu vom reusi listarile Hidroelectrica si Petrom in acest an

Daca anterior Guvernul roman anuntase ca va relua oferta Petrom in acest an, care a esuat in 2011 din cauza pretului prea mare cerut de stat, intr-un draft de saptamana trecuta a scrisorii de intentie aceasta nu mai era trecuta.

Romania s-a angajat sa listeze cate 15% din Romgaz, Transgaz si Transelectrica, cate 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, 20% din Tarom si sa privatizeze CFR Marfa, Oltchim si Cuprumin. La acestea se adauga listarea a cate 15% din cele trei filiale de distributie a energiei ramase la Electrica, precum si privatizarile complexurilor electrice Oltenia si Hunedoara, precum si a Electrica Furnizare.

La finele lunii ianuarie casa de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI) scria intr-un raport catranzactiile la Petrom si Hidroelectrica vor fi amanate pana in 2013.

Fondul Proprietatea vrea altceva decat FMI

Pe langa acestea, o lege publicata recent in Monitorul Oficial obliga autoritatile sa listeze pana 31 decembrie pachete minoritare de minim 5% la un numar de 19 companii de stat aflate in portofoliul Fondului Proprietatea si care nu sunt prezente in ringul bursier. Pe langa cele prezente in acordul cu FMI se mai gasesc si Salrom si Posta Romana dar si complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, plus Electrica Furnizare. Or, exista un scurtcircuit intre ceea ce statul a agreat cu FMI si ce a agreat cu Fondul Proprietatea. Spre exemplu, Electrica Furnizare e pregatita pentru o privatizare majoritara iar complexurile Turceni, Rovinari si Craiova vor fuziona cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) in Complexul Oltenia, care va fi privatizat si el.

“Avem deja unul dintre cele mai ambitioase programe de listari si privatizari si daca aducem noi si noi societati riscam sa aruncam in derizoriu totul. Ca sa facem totul profesionist, trebuie cam o luna intre fiecare listare. Trebuie sa avem in vedere si contextul', declara luna trecuta pentru Jurnalul National Florin Vladan, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).

Concomitent, mai trebuie listate si o serie de companii din subordinea ministerului Transporturilor: Aeroporturi Bucuresti, Aeroportul Timisoara, cel de la Kogalniceanu, dar si Administratia Porturilor Maritime, Administratia Canalelor Navigabile, Administratia Porturilor Dunarii Fluviale si Administratia Porturilor Dunarii Maritime.

×
Subiecte în articol: FMI jeffrey franks