x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franks: Ţintele de deficit bugetar pentru 2011 şi 2012 sunt realizabile

Franks: Ţintele de deficit bugetar pentru 2011 şi 2012 sunt realizabile

08 Feb 2011   •   10:56
Franks: Ţintele de deficit bugetar pentru 2011 şi 2012 sunt realizabile
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

Ţintele de deficit bugetar, de 4,4% din PIB în 2011 şi 3% în 2012, sunt realizabile, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks.

"Nu am adus modificări semnificative proiecţiilor noastre. Vedem semne că economia îşi revine, că se reia creşterea. Ar trebui să ajungă la 1,5% în 2011, susţinută de o cerere internă din ce în ce mai mare şi de exporturi puternice continue. Se anticipează că în 2012 economia va căpăta avânt şi creşterea va ajunge la 4-4,5%", a spus Franks, potrivit Agerpres.

Oficialul FMI a menţionat că inflaţia a urmat în general traiectoria proiectată, dar presiunile preţurilor alimentelor şi combustibililor au împins indicele preţurilor de consum peste nivelul anticipat.

"Credem că inflaţia a atins nivelul maxim şi va reveni în intervalul ţintit de BNR în a doua parte a anului 2011", a afirmat Jeffrey Franks.

În domeniul fiscal, rezultatele au fost încurajatoare şi FMI apreciază eforturile guvernului de a pune ordine în acest sector, care "îşi arată roadele".

"Ţinta de deficit pentru întregul an 2010 a fost atinsă cu o marjă substanţială. Am fost impresionaţi de hotărârea arătată de autorităţi în efectuarea ajustărilor necesare, în condiţii economice şi sociale foarte dificile. Credem că România s-a înscris pe o traiectorie fermă de reducere a deficitului bugetar", a mai spus oficialul FMI.

×