x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franta - Amenda-record pentru greii GSM

Franta - Amenda-record pentru greii GSM

de Alexandru Radescu    |    02 Dec 2005   •   00:00

Consiliul Concurentei din Franta a aplicat o amenda-record pentru cei trei mari operatori francezi de telefonie mobila: 534 milioane de euro.
Companiile Orange, SFR si Bouygues Telecom au fost gasite vinovate de "practici anticoncurentiale", actiunile operatorilor aducand "grave prejudicii pietei si economiei", se arata intr-un comunicat al autoritatilor franceze. Astfel, operatorul Orange a fost amendat cu 256 milioane de euro, SFR cu 220 milioane de euro, iar Bouygues Telecom cu 58 milioane de euro. SFR este detinut de Vivendi Universal (56%) si Vodafone (44%).

Cartel. Autoritatile franceze au aratat ca, in intervalul 1997-2003, cei trei operatori au facut schimb de informatii confidentiale privind numarul de noi clienti si cel al abonamentelor anulate. Totul a inceput in 2002, cand o asociatie a consumatorilor a depus o plangere la Consiliul Concurentei, reclamandu-i pe operatori ca taxeaza in aceeasi maniera convorbirile. Reprezentantii Orange si SFR au spus ca vor face apel in Justitie, considerand ca decizia este "nefondata" si "disproportionata", iar informatiile pe care le-au schimbat intre ei nu au afectat consumatorii si nu au ajutat la "impartirea pietei".

Valoarea totala a penalitatilor depaseste recordul anterior de 80 milioane de euro, platite de France Telecom (pentru monopol pe piata ADSL), precum si amenda de 174 milioane de euro impusa unui grup format din opt banci.

Aceasta decizie a autoritatilor franceze face parte dintr-o serie de masuri menite sa stimuleze competitia pe piata telecomunicatiilor din tara. In documentul de 88 de pagini al Consiliului Concurentei se arata ca anchetatorii au gasit la sediile companiilor in cauza note scrise de mana referitoare la "acorduri" cu competitorii.

×
Subiecte în articol: economic