x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franţa dă lecţii altora dar economia sa e un castel de cărţi

Franţa dă lecţii altora dar economia sa e un castel de cărţi

de Daniel Ionaşcu    |    08 Aug 2011   •   13:09

In toiul crizei datoriilor care zguduie Europa de doi ani politicienii francezi au dat sfaturi in stanga si-n dreapta grecilor, portughezilor si chiar americanilor despre cum sa-si rezolve problemele, insa uita ca economia Frantei sta pe picioare de lut.

Deficitul Frantei, de 7,1% din produsul intern brut (PIB) anul trecut sI datoria publica, estimata sa ajunga la 86% din PIB anul viitor arata la fel de prost ca sI situatia financiara din SUA. Este numai o problema de timp pana cand Franta va simti toporisca agentiilor de evaluare asupra ratingului suveran, noteaza un blog al Financial Times. Mai ales dupa ce statele europene vor incepe sa se imprumute pentru a cotiza la EFSF, mecanismul de salvare gandit de Uniunea Europeana.

Mohamed El-Erian, directorul PIMCO, cel mai mare fond de obligatiuni din lume, cu active de peste un trilion de dolari, spune ca o retrogradare a Frantei ar complica sI mai mult eforturile europene de salvare a periferiei zonei euro. "Este greu de imaginat ca, dupa ce a retrogradat SUA, Standard& Poor's nu va trece mai departe sI va retrograda cel putin un alt membru al clubului AAA. Daca s-ar materializa o sI va implica o tara ca Franta, de exemplu, ar putea complica eforturile fragile ale Europei de a-si salva periferia', spune el.

Nu mai departe de 27 iulie, Fondul Monetar International (FMI) avertiza Franta ca va rata tinta de deficit bugetar de 3% stabilita pentru 2013 daca nu va implementa masuri suplimentare de reducere a cheltuielilor.

Anul trecut tara a avut un deficit de 7,1% din produsul intern brut (PIB) si trebuie sa ajunga la nivelul de 3%, prevazut in Pactul de Stabilitate si Crestere al zonei euro, pana in 2013.

In estimarea sa, FMI arata ca deficitul bugetar francez va scadea de la 5,7% in acest an la 4,8% in 2012 dar nu va putea cobori sub 3,8% in 2013.

Potrivit unui scenariu de baza, FMI se astepta ca datoriile Frantei sa atinga nivelul maxim de 88% din PIB in 2013, dar avertizeaza ca acestea ar putea urca la 95% din PIB, daca dobanzile vor fi peste asteptari, iar cresterea economica lenta.

Guvernul anticipeaza ca datoriile vor atinge un nivel maxim de 86,9% din PIB in 2012.

Franta avea la finele lui 2010 o datorie publica de 1,59 trilioane de euro, fata de cea de 1,8 trilioane de euro a Italiei, dar care este, procentual, 120% din propriul PIB, fata de 84,7% in cazul Frantei. S&P evalueaza Italia la A+, cu patru niveluri sub ratingul Frantei.

FMI prognozeaza pentru acest an o crestere a economiei franceze de 2,1%, in conformitate cu asteptarile guvernului, de 2%, insa ritmul va incetini la 1,9% in 2012, ca in 2013 sa atinga iar 2%.

Franta este "cea mai slaba veriga din lantul statelor cu rating AAA' din zona euro, scria Reuters acum doua saptamani intr-o analiza privind economia "cocosului galic'. Celelalte state cu rating maxim din zona euro sunt Germany, Austria, Finland, Luxembourg sI Olanda.

Franta are rating AAA, dar pietele financiare nu o trateaza ca sI cum ar sta foarte bine din punct de vedere financiar, ci mult mai slab, cerand dobanzi mai mari fata de Germania.

Standard & Poor's a avertizat, luna trecuta, ca va reduce, probabil, ratingul Frantei pe termen lung, daca guvernul nu adopta noi reforme in domeniul pensiilor si nu va identifica noi surse bugetare de bani. Pentru ca statul sa-si pastreze calificativul pana la mijlocul secolului, trebuie sa-si echilibreze bugetul in urmatorii cinci ani, ceva ce guvernele franceze nu au mai reusit din 1974.

Franta are cel mai ridicat deficit, cea mai mare datorie si deficit primar (deficitul inainte de luarea in calcul a platilor pentru dobanzi) dintre statele cu rating maxim din zona euro.

Potrivit statistcilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), cheltuielile statului vor atinge 55,3% din PIB in acest an, ceea ce arata ca economia sa e prea dependenta de stat.

Potrivit bancii britanice RBS, Banca Centrala Europeana (BCE) va trebui sa achizitioneze zilnic obligatiuni de 2,5 miliarde de euro – echivaland cu 600 de miliarde de euro annual – pana cand EFSF va fi functional.

×