x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franţa şi Germania le cer grecilor să decidă dacă mai vor sau nu în zona euro

Franţa şi Germania le cer grecilor să decidă dacă mai vor sau nu în zona euro

de Departamentul Online    |    03 Noi 2011   •   09:05
Franţa şi Germania le cer grecilor să decidă dacă mai vor sau nu în zona euro

Zi decisiva pentru Grecia si pentru premierul elen Giorgios Papandreou. Liderii Frantei si Germaniei au dat de inteles ca mentinerea deciziei Atenei de a organiza un referendum asupra planului de salvare a zonei euro s-ar putea solda cu scoaterea Greciei din zona euro si renuntarea la sprijinul financiar, echivalentul falimentului pentru statul elen.

'Grecia vrea sau nu sa ramana in zona euro? Speram ca da, dar asupra acestui subiect se va pronunta poporul grec, daca va fi organizat un referendum', a declarat presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, citat de AFP. Acesta a precizat ca urmatoarea transa, de 8 miliarde de euro, din ajutorul promis Greciei, va fi deblocata doar dupa ce se va cunoaste rezultatul eventualului referendum. Chiar daca referendumul va fi tinut devreme, pe 4 decembrie, dupa cum a anuntat premierul elen, va fi prea tarziu pentru Grecia.

'Vrem stabilitatea zonei euro, de preferinta cu Grecia, insa obligatia de a mentine aceasta stabilitate ramane prioritara', a declarat, la randul ei, cancelarul german Angela Merkel. 'Daca poporul grec va hotari iesirea tarii din zona euro, noi ii vom respecta decizia, insa nu vom renunta la euro', a adaugat cancelarul.
Azi dimineata, ministrul de Finante, urmat de cel al Dezvoltarii au declarat ca nu mai sustin necesitatea referedumului, cata vreme se pune in discutie iesirea Greciei din zona euro, asa cum premierul Papandreou confirmase ieri. In nurma acestei rebeliuni din interiourul Cabinetului, premierul a cerut o sedinta extraordinara, care este in curs de desfasurare.

Partidul Socialist al premierului este in fierbere. Zilnic, se inregistreaza noi demisii sau se aud voci care cer demisia premierului, renuntarea la referendum si guvern de uniune nationala sau chiar organizarea de alegeri anticipate, asa cum clameaza si Opozitia elena.

Intre timp, haosul continua pe pietele financiare internationale, iar ecnomisti cu renume, precum profesorul de economie Ken Rogoff de la Universitatea Harvard prevad prabusirea Greciei in incapacitate de plata si faliment indiferent de deciziile si masurile care se vor lua in continuare.

Presa germana si franceza cer organizarea de referendumuri pentru exluderea Greciei din zona euro si abandonarea planului de salvare a statului elen.

×