Instituţiile fiscale din cadrul Uniunii Europene au pierdut circa 5 miliarde de euro în urma fraudelor cu certificate de emisie a dioxidului de carbon, a anunţat miercuri Europolul.
"Sistemul european de vânzare de certificate de emisie de dioxid de carbon a fost victima unor fraude în ultimele 18 luni, rezultând astfel pierderi de 5 miliarde de euro pentru instituţiile fiscale", se precizează în anunţul Europol. "Estimăm că în anumite ţări aceste activităţi frauduloase au reprezentat până la 90% din totalul vânzărilor al certificatelor de emisii de CO2", au adăugat reprezentanţii Europol.
Dar cum funcţionează acest sistem? Aflându-se într-o ţară europeană, o persoană poate cumpăra într-o altă ţară certificatele de emisii, fiind astfel scutit de plata TVA-ului. Certificatele sunt apoi revândute întreprinderilor din prima ţară, dar de data aceasta cu TVA. Astfel că, acea persoană care vinde certificatele de emisie de dioxid de carbon păstrează TVA-ul în loc să-l restituie administraţiei fiscale.
Nouă persoane au fost arestate în Marea Britanie în urma unei astfel de fraude ce a fost descoperită de autorităţi. Pentru a combate acest tip de fraudă, Comisia Europeană a propus în septembrie ca ţările europene să fie exceptate de la plata TVA-ului la tranzacţiile cu certificate de emisii de dioxid de carbon, cum s-a întâmplat deja în Franţa şi Olanda, tot în urma descoperirii acestor tipuri de fraudă. "Ca urmare a acestei măsuri, volumele au înregistrat o scădere de până la 90% în aceste ţări", s-a subliniat în comunicatul Europol.
Tranzacţionarea de certificate de emisie de CO2 a fost introdusă în 2005 în cadrul UE pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon şi a diminua efectul de seră. Vânzarea certificatelor de emisii de CO2 are loc pe burse, iar preţurile variază în funcţie de cerere şi ofertă.
Citește pe Antena3.ro