x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Furnizorii pun presiune pe preţul gazelor

Furnizorii pun presiune pe preţul gazelor

de Adrian Stoica    |    13 Feb 2020   •   10:59
Furnizorii pun presiune pe preţul gazelor

De la 1 iulie 2020 preţurile la gaze pentru consumatorii casnici vor fi complet liberalizate, iar asta înseamnă că toți clienții vor avea posibilitatea de a-și alege în mod liber furnizorul și de a negocia cu acesta în mod direct contractul de vânzare - cumpărare, prețul fiind stabilit pe baza cererii și ofertei. Acesta este ultimul pas pentru liberalizarea pieţei, după ce, pentru clienţii non-casnici, acest lucru s-a făcut la 1 ianuarie 2015. Teoretic, liberalizarea ar fi trebuit să însemne intrarea pe piaţă a noi jucători, care ar fi creat o piaţă mult mai competitivă. În realitate însă, numărul furnizorilor s-a redus în ultimii ani, iar două societăţi deţin peste 90% din piaţa reglementată a gazelor care de la 1 iulie va dispărea.

Apropierea datei de la care vor fi liberalizate preţurile pentru consumatori i-a făcut pe unii furnizori de gaze să vadă în această măsură o mare oportunitate pentru a testa majorarea preţurilor. Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) atrage atenția opiniei publice că, în condițiile de piață actuale şi fără distorsiuni de natură politico-administrativă, creşterile de preţuri anunţate de unii distribuitori la furnizarea de gaze naturale nu au un fundament economic real. „În acest moment, evoluțiile de pe piața international, cât şi de pe platformele de tranzacționare interne indică un trend descrescător al prețurilor la gaze. Vremea favorabilă şi optimismul legat de previziunile de liberalizare a pieței au condus în mod evident la o îmbunătățire a prețurilor pe toate piețele”, precizează FPPG într-un comunicat.

Potrivit datelor furnizate de Bursa Română de Mărfuri, prețul mediu ponderat la gazele naturale tranzacționate pe termen mediu şi lung a fost în luna ianuarie de 78,71 lei/MWh, iar pe platforma SPOT (termen scurt), prețul mediu ponderat a fost de 70,81 lei/MWh. În perioada 01.02.2020 – 10.02.2020, gazele naturale s-au tranzacționatla un preț mediu ponderat de 65,27 lei/ MWh. „România dispune de rezerve îndestulătoare de gaze naturale acumulate în depozite, precum şi de resurse naturale aflate în exploatare, dar şi o interconectare din ce în ce mai ridicată cu diverse piețe, pentru a asigura un echilibru sănătos între cerere – ofertă. Ținând cont de aceste elemente, nu există un motiv real pentru o inflație semnificativă odată cu liberalizarea pieței. Solicităm autorităților publice stabilitate şi predictibilitate legislativă care să înlăture factorii care pot crea distorsiuni în piață”, au mai precizat reprezentanţii FPPG.

 

×