x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Furnizorii vor să crească tarifele la gazul din industrie

Furnizorii vor să crească tarifele la gazul din industrie

de Elena Stan    |    01 Aug 2011   •   21:00
Furnizorii vor să crească tarifele la gazul din industrie

Distribuitorii si furnizorii de gaze naturale cer o noua majorare a preturilor achitate de consumatorii industriali de gaze, in trimestrul al patrulea, dupa ce tarifele acestora au urcat cu 10% la 1 iulie.

"Pentru siguranta in furnizare in perioada sezonului rece, avand in vedere ca furnizorii nu mai pot acumula alte pierderi financiare, membrii ACUE considera ca autoritatile trebuie sa adopte noi masuri in ce priveste majorarea preturilor gazelor naturale la consumatorii non-casnici, incepand cu trimestrul al patrulea al anului 2011", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Companiilor de Utilitati in Energie (ACUE). Majorarea preturilor cu 10%, in iulie, a condus doar la stoparea cresterii pierderilor furnizorilor de gaze, conform sursei citate. In urma discutiilor cu delegatia FMI, reprezentantii ACUE au spus ca s-a stabilit ca libe­ralizarea pietei de energie electrica si gaze naturale se va face "prin masuri acceptabile si suportabile" de populatie si operatorii economici.

In ceea ce priveste piata energiei electrice, reprezentantii ACUE sunt nemultumiti deoarece Guvernul nu a luat masuri concrete si ferme pentru plata datoriilor de peste 1,9 mi­liarde de lei ale CFR catre furnizorii de energie electrica. Din aceasta su­ma, 700 de milioane de lei sunt datorati catre Electrica, in vreme ce restul trebuie recuperati de furnizorii privati, respectiv CEZ, E.ON si Enel.

Membrii asociatiei au subliniat necesitatea definirii consumatorului vulnerabil, pentru a proteja aceasta categorie de majorarile pretului gazelor naturale.

"Este evident ca trebuie protejate anumite categorii ale populatiei, care sunt intr-adevar vulnerabile, si tocmai de aceea consumatorul vulnerabil trebuie sa fie clar definit, conform celor stipulate in Pachetul 3 legislativ adopat de Uniunea Europeana. Numai asa vor beneficia de protectie sociala consumatorii casnici care chiar au nevoie de aceasta, si nu toti consumatorii casnici, indiferent de veniturile si consumul lor de gaze naturale, asa cum prevede Ordonanta de urgenta a Guvernului, recent adoptata", este precizat in comunicat.

Autoritatile au hotarat sa treaca in categoria consumatorilor casnici si termocentralele sau centralele termice care alimenteaza cu apa calda si caldura marile orase pentru a be­neficia de mentinerea la preturile actuale la gazele naturale. Acestea sunt marea majoritate pe pierdere si ingropate in datorii. Acum consumatorii industriali au un cos calculat pe baza unui amestec ce contine 77% gaze din productia interna si 23% din import. Oamenii au insa cosul situat la 89% productie interna si 11% gaze din import.

ANRE a motivat decizia majorarii preturilor gazelor pentru sectorul industrial prin cresterea pretului gazului din import de la 290 dolari la 460 dolari pe 1.000 de metri cubi si prin modificarea structurii amestecului de gaze care intra in componenta costului unitar al gazului (CUG).

Romania a agreat cu Fondul Monetar International (FMI) libe­ralizarea preturilor la gaze naturale pentru companii. FMI a cerut Exe­cutivului sa prezinte pana in luna septembrie un calendar etapizat de li­beralizare a preturilor gazelor na­turale pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei. Executivul a hotarat si eli­minarea subventiilor de la auto­ritatile centrale pentru gigacalorie. Acum, Guvernul obliga primarii sa sub­ventioneze incalzirea populatiei, sub sanctiunea sistarii fondurilor din impozitul pe venit.

Romania s-a angajat sa liberalizeze pana in 2013 pretul platit la gaze de companii

×
Subiecte în articol: gaze naturale pret gaze naturale