x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gabriel Resources: Proiectul Roşia Montană valorează 30 de miliarde de dolari la preţurile actuale ale aurului şi argintului

Gabriel Resources: Proiectul Roşia Montană valorează 30 de miliarde de dolari la preţurile actuale ale aurului şi argintului

de Daniel Ionaşcu    |    04 Mai 2012   •   13:17
Gabriel Resources: Proiectul Roşia Montană valorează 30 de miliarde de dolari la preţurile actuale ale aurului şi argintului

Proiectul Rosia Montana ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preturile actuale ale aurului si argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat in 2007, a declarat Jonathan Henry, directorul executiv al Gabriel Resources intr-un interviu pentru Reuters.

Pretul unciei de aur piata spot la nivel mondial este de aproximativ 1.600 de dolari, iar argintul la aproape 30 de dolari pe uncie. Gabriel Resources utilizeaza uncia Troy, echivalentul a 31,1 grame.

Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation (RMGC), al carei actionar principal este Gabriel Resources.

La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum "miliardarii aurului" John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Seful Gabriel Resources se mai asteapta la costuri operationale si de capital mai ridicate pentru proiectul minier, ca urmare a preturilor actuale, redeventelor si costurilor utilajelor. Costurile de capital ar putea urca de la estimarea anterioara de 876 milioane de dolari la 1,5 miliarde de dolari, in timp ce costurile operationale s-ar putea situa la 350-450 de dolari pe uncie, comparativ cu asteptarile anterioare de 270-340 de dolari pe uncie.

×
Subiecte în articol: roşia montană gabriel resources minvest